- papryka,
- czosnek –ząbek na słoik 300 ml,
- ziele angielskie – 4 ziarenka na słoik,
- pieprz czarny – 6-7 ziarenek na słoik,
- ocet 10% - 3 łyżeczki do herbaty na słoik,
- sól – płaska łyżeczka do kawy na słoik,
- cukier –płaska łyżeczka do kawy na słoik,
- oliwa.
Papryki
umyć, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec aż skóra
zrobi się miejscami czarna.
Włożyć
paprykę do słoika i słoik zakręcić, odstawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę z
papryki i ułożyć w słoikach. Cały sok który wycieknie z papryki rozlać do
słoiczków. Do każdego słoika dodać przyprawy (pokrojony w plasterki czosnek,
ziele, pieprz, ocet, cukier) , wlać oliwę ( 0,5 cm poniżej rantu słoika). Pasteryzować
15 minut od zagotowania wody. Studzić odwrócone do góry dnem.
Dobra rzecz. Bardzo lubię paprykę. Joanno, Ty zawsze coś pysznego przygotujesz!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńbardzo lubię grillowaną i pieczoną
OdpowiedzUsuńTeż taką robię, jest super do kanapek albo innych przekąsek ;)
OdpowiedzUsuńZamierzam rozpocząć produkcję :)
OdpowiedzUsuń