sobota, 22 września 2012

Pieczeń rzymska z cielęciny z migdałami



  • 1,2 kilograma cielęciny,
  • 120 g placka suchego drożdżowego,
  • 2 jajka,
  • 150 g migdałów bez łupinek,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ognista mieszanka przypraw*,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 70 ml miodu pitnego.
Placek namoczyć w mleku lub wodzie (ja moczę w wodzie), odcisnąć. Czosnek
obrać. Mięso oczyścić z błon, zmielić dodając czosnek i placek drożdżowy,
przełożyć do miski. Dodać jajka, sól, pieprz, ognistą mieszankę przypraw,
tymianek, miód pitny. Migdały posiekać, dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać. Przełożyć
do formy (użyłam keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50 minut.


*Ognista mieszanka przypraw to przyprawa firmy Kamis, zawiera: pieprz czarny, sól, chili, kolendrę, gorczycę białą, czosnek, ekstrakt z papryki.



Do pieczeni rzymskiej z cielęciny i migdałów Joasi polecam: Discovery Bay Cellery Viognier 2011, Kalifornia. Dostępne w Makro C&C. Cena około 29 zł.

Wytrawne białe wino w kolorze soczystej gruszki. W bukiecie wina dominują aromaty: akacji mango, płatków róż z dyskretnie zaznaczonymi miodowymi nutami. Na podniebieniu zrównoważone, długie, soczyste, odświeżające z apetyczną kwasowością i ujmującą pikantnością. Viognier to szczep, który doskonale sprawdza się w połączeniu z wytrawnymi
daniami, gdzie dodaje się wiele przypraw i słodkich składników jak w tym przypadku miodu. Szczep, w którym w bukiecie aromatów pojawiają się migdały. Migdały w daniu Joasi to ten sekretny składnik, który doskonale dopełni naturalny charakter wina.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Jeżeli dobieramy wino do potrawy wytrawnej z dodatkami słodkich akcentów to doskonałym wyborem będą wina o podobnej słodyczy jak słodycz potrawy.

5 komentarzy:

  1. pieczeń rzymska to jeden z moich ulubionych mięsnych obiadów... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie robiłam takie pieczeni;) a uwielbiamy taką. pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. te migdały... brzmią interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  4. a jaki ma to być placek drożdżowy? może być to kawałek razowego chleba zrobionego na drożdżach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. placek drożdżowy jest na słodko - najprostsze ciasto drożdżowe domowego wyrobu lub kupne

      Usuń