- 4 piersi gęsi bez kości,
- butelka czerwonego wina wytrawnego,
- garść majeranku,
- 3 ząbki czosnku,
- 8 goździków,
- 12 ziaren pieprzu czarnego,
- 12 kuleczek ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- łyżka soli,
Piersi
oczyścić, umyć, osuszyć. Skórę naciąć (nie kalecząc mięsa)
w kratkę, włożyć do garnka. Wrzucić wszystkie przyprawy i zalać
winem. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni.
Mięso
wyjąć z zalewy, osuszyć, oczyścić z przypraw.
Kłaść
skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć z obu stron na złoty
kolor.
Przełożyć
do brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni 20 - 40 minut - zależy
kto preferuje jaki stopień wypieczenia. Ja piekę krótko, gdyż lubię mięso lekko różowe w środku.
Podałam z sosem z czerwonej porzeczki.
Polecam
inne przepisy z gęsi:
zupa z gęsi z zacierkami
gołąbki z gęsi ze śliwkami
Pierś z gęsi
pierogi z gęsi z nutą pomarańczy
gęś pieczona
gęś pieczona - biała kołudzka
Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych
Gęś kocha wino
Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
Uda gęsi w czerwonej kapuście
Pasztet z gęsi z żurawiną
zupa z gęsi z zacierkami
gołąbki z gęsi ze śliwkami
Pierś z gęsi
pierogi z gęsi z nutą pomarańczy
gęś pieczona
gęś pieczona - biała kołudzka
Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych
Gęś kocha wino
Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
Uda gęsi w czerwonej kapuście
Pasztet z gęsi z żurawiną
kocham gąskę:-))
OdpowiedzUsuńoch, jak smakowicie wygląda. zjadłabym. :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!!!
OdpowiedzUsuń