piątek, 28 września 2012

Pierś gęsi w winie


  • 4 piersi gęsi bez kości,
  • butelka czerwonego wina wytrawnego,
  • garść majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 8 goździków,
  • 12 ziaren pieprzu czarnego,
  • 12 kuleczek ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżka soli,

Piersi oczyścić, umyć, osuszyć. Skórę naciąć (nie kalecząc mięsa) w kratkę, włożyć do garnka. Wrzucić wszystkie przyprawy i zalać winem. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni.
Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, oczyścić z przypraw.
Kłaść skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przełożyć do brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni 20 - 40 minut - zależy kto preferuje jaki stopień wypieczenia. Ja piekę krótko, gdyż lubię mięso lekko różowe w środku.
Podałam z sosem z czerwonej porzeczki.

3 komentarze: