środa, 19 września 2012

Polędwiczka wieprzowa z papryką.


Polędwiczka wieprzowa z papryką, bardzo szybkie w przygotowaniu danie.

  • Polędwiczka wieprzowa,
  • 2 papryki,
  • 2-3 cebule,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ostra wędzona papryka,
  • 100 ml wina białego półwytrawnego,
  • 100 ml bulionu

Cebule pokroić w półplasterki, paprykę pokroić w podłużne kawałki wielkości 3-4 cm /1-1,5 cm. Polędwiczkę pokroić w grube plastry (do 1 cm). Cebule poddusić na oleju dodając szczyptę cukru i soli.
Podduszoną cebulę przełożyć do garnka. Na patelnię, na tłuszcz z duszenia cebuli (w razie potrzeby dolać oleju) włożyć paprykę i chwilę przesmażyć, przełożyć do cebuli. Na patelni podsmażyć plastry polędwiczki, przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wino, podgrzać je i wlać do mięsa. Dolać trochę bulionu. Dodać wędzoną paprykę do smaku (ja dodałam łyżeczkę od herbaty). Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusić mięso do miękkości, około 20 minut. W razie potrzeby dolać kolejną porcję bulionu.
Podałam z pieczonymi ziemniakami.


4 komentarze:

  1. a wędzona papryczka to gdzie rośnie?

    OdpowiedzUsuń
  2. a można już kupić bez problemu ostrą i słodką. Np. w sklepach Piccola Italia & Mediterraneo, Kuchniach Świata....

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ ty mnie codziennie kusisz:D codziennie to smaczniej u ciebie:) pycha

    OdpowiedzUsuń