- Polędwiczka wieprzowa,
- 2 papryki,
- 2-3 cebule,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- ostra wędzona papryka,
- 100 ml wina białego półwytrawnego,
- 100 ml bulionu
Cebule
pokroić w półplasterki, paprykę pokroić w podłużne kawałki wielkości 3-4 cm
/1-1,5 cm. Polędwiczkę pokroić w grube plastry (do 1 cm). Cebule poddusić na
oleju dodając szczyptę cukru i soli.
Podduszoną
cebulę przełożyć do garnka. Na patelnię, na tłuszcz z duszenia cebuli (w razie
potrzeby dolać oleju) włożyć paprykę i chwilę przesmażyć, przełożyć do cebuli.
Na patelni podsmażyć plastry polędwiczki, przełożyć do garnka. Na patelnię wlać
wino, podgrzać je i wlać do mięsa. Dolać trochę bulionu. Dodać wędzoną paprykę
do smaku (ja dodałam łyżeczkę od herbaty). Doprawić do smaku solą, pieprzem i
cukrem. Dusić mięso do miękkości, około 20 minut. W razie potrzeby dolać
kolejną porcję bulionu.
Podałam z pieczonymi ziemniakami.
a wędzona papryczka to gdzie rośnie?
OdpowiedzUsuńa można już kupić bez problemu ostrą i słodką. Np. w sklepach Piccola Italia & Mediterraneo, Kuchniach Świata....
OdpowiedzUsuńależ ty mnie codziennie kusisz:D codziennie to smaczniej u ciebie:) pycha
OdpowiedzUsuńmiło słyszeć :))
OdpowiedzUsuń