poniedziałek, 24 września 2012

Rolada z łopatki cielęcej

  • łopatka cielęca,
  • 1 jajko,
  • 100 gram migdałów,
  • 2 figi,
  • 30 gram suchej bułki,
  • sól,
  • 5 ząbków czosnku,
  • rozmaryn,
  • olej,
  • 50 ml białego wina lub bulionu.

Łopatkę oczyścić z błon, rozciąć tak aby powstał jeden duży płat mięsa, roztłuc go tłuczkiem. Płat mięsa wyrównać obcinając zbędne kawałki, które należy zemleć razem z ząbkiem czosnku, namoczoną i odciśniętą bułką. Do zmielonego mięsa dodać jajko, posiekane migdały, sól. Dokładnie wymieszać.
Płat mięsa natrzeć solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem oraz rozgniecionym czosnkiem.
Na mięsie ułożyć masę oraz pokrojone w cząstki figi. Całość zwinąć, związać nitką. Położyć na blasze, polać olejem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 20 minut.
Polać mięso białym winem lub bulionem.
Następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 160 stopni i piec 30-35 minut.
Można podawać również na zimno.


2 komentarze:

  1. świetny pomysł na roladkę z figą:) czegoś takiego jeszcze nie widziałam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. z figami!!!! mhm, musi byc pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń