- łopatka cielęca,
- 1 jajko,
- 100 gram migdałów,
- 2 figi,
- 30 gram suchej bułki,
- sól,
- 5 ząbków czosnku,
- rozmaryn,
- olej,
- 50 ml białego wina lub bulionu.
Łopatkę
oczyścić z błon, rozciąć tak aby powstał jeden duży płat mięsa, roztłuc go
tłuczkiem. Płat mięsa wyrównać obcinając zbędne kawałki, które należy zemleć
razem z ząbkiem czosnku, namoczoną i odciśniętą bułką. Do zmielonego mięsa dodać
jajko, posiekane migdały, sól. Dokładnie wymieszać.
Płat
mięsa natrzeć solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem oraz rozgniecionym
czosnkiem.
Na
mięsie ułożyć masę oraz pokrojone w cząstki figi. Całość zwinąć, związać nitką.
Położyć na blasze, polać olejem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 20 minut.
Polać
mięso białym winem lub bulionem.
Następnie
zmniejszyć temperaturę pieca do 160 stopni i piec 30-35 minut.
Można podawać również na zimno.
Można podawać również na zimno.
świetny pomysł na roladkę z figą:) czegoś takiego jeszcze nie widziałam:D
OdpowiedzUsuńz figami!!!! mhm, musi byc pyszne. :)
OdpowiedzUsuń