wtorek, 11 września 2012

Tarta z dynią


  • 250 gram mąki pszennej,
  • 125 gram masła,
  • 50 ml wody,
  • dynia makaronowa ( może być inna),
  • dwie łyżki miodu,
  • 3 cebule,
  • 300 gram boczku wędzonego,
  • 200 gram mozzarelli,
  • 3 jajka,
  • gałka muszkatołowa (Kamis),
  • pieprz z kolendrą (Kamis)
  • sól morska (Kamis),
  • curry indyjskie (Kamis),
  • 3 goździki (Kamis),
  • ognista mieszanka przypraw (Kamis),
  • olej


Do miksera włożyć mąkę, masło, wlać wodę i dodać sól. Krótko zmiksować. Wyłożyć na ściereczkę, zlepić w kulę i odłożyć do lodówki.
Dynię pokroić, wyjąć pestki, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę – aż dynia zmięknie. Upieczoną dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w cienkie plastry i podsmażyć. Na patelnię włożyć pokrojoną w półplasterki cebulę, w razie potrzeby dodać olej. Cebulę dusić do miękkości, lekko osolić i dodać pieprz. Przy dodawaniu soli należy pamiętać o boczku wędzonym, który bywa słony.


Cebulę zdjąć z patelni i włożyć na nią kostki dyni. Dynię podsmażyć, dodać ognistą mieszankę przypraw i curry indyjskie do smaku. Dodać miód, dokładnie wymieszać i odstawić.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki (na wysokość około 2 cm). Na cieście położyć boczek, na niego wyłożyć cebulę a następnie dynię.
Jajka ubić, dodać zmielone goździki, startą gałkę, oraz pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę.
Jajka wyłożyć na dynię.
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 Dynie na polu Państwa Majlertów.



Do tarty z dynią Joasi polecam: Peter Mertes Gewürztraminer 2011, Qualitąswein Pfalz, Niemcy. Dostępne w Makro C&C, cena około 20 zł.

Białe półsłodkie wino o jasno słomkowej barwie. Na nosie ujmujące aromaty słodkich róż, gałki muszkatołowej z akcentem przypraw korzennych. Na podniebieniu orzeźwiające, skoncentrowane z przyjemnie rozpływająca się słodyczą. Tarta Joasi wymaga wina, które aromatycznie zgodzi się z daniem, takiego jak: gewürztraminer od Petera Mertesa. A kremowość wina będzie doskonale podkreślać charakter tarty.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S.   Gewürztraminer - powstał w wyniku mutacji pochodzącego z Górnej Adygi szczepu Traminer. Mutacja ujawniła nowe cechy, przejawiające się poprzez bardzo bogaty, aromatyczny bukiet. Zmutowany traminer dzięki nowym właściwościom, zyskał w Niemczech przedimek gewürz, oznaczający w dosłownym tłumaczeniu korzenie wonne. Wina produkowane z tego szczepu zachwycają zapachem, wabią subtelną kwasowością i kuszą smakiem egzotycznych owoców.

1 komentarz: