Już
po raz trzeci odbyło się na warszawskim Służewcu
spotkanie z cyklu Wine & Food Open Day. Organizatorami byli Noble Concierge
oraz Centrum Wina. Pierwsza edycja odbyła się w 2010 roku pod nazwą Wine & Food Noble Day. W 2011 roku
zmieniono nazwę na Wine & Food Open Day.
Każda
edycja różni się od poprzedniej. Są zmiany na lepsze i czasem na … gorsze.
Zacznę
od tej gorszej- w tym roku nie było komentowanych degustacji win, szampanów,
koniaków…. Nie wiem czy wynikało to ze znikomego zainteresowania w zeszłym
roku, czy były inne powody. Wielka szkoda.
A
teraz przechodzimy do tych lepszych:
-
Wspaniała organizacja warsztatów kulinarnych. Estetyczne stoły, szybkie i
sprawne sprzątanie po jednych i przygotowanie do następnego spotkania z wyśmienitym
szefem kuchni.
-
Sporo miejsca do odpoczynku, wystawione stoły i wygodne krzesła na których można
było na chwilę przysiąść – niestety niektóre były okupowane przez grupy
zaradnych gości. Np. 6 miejsc ciągle zajętych przez dwie wymieniające się osoby… no,
ale to już nie wina organizatorów….
-
Dach przysłonięty i zamontowane wiatraczki, dzięki czemu w namiocie było
przyjemnie.
-
Mi osobiście bardziej podobał się wystrój stoisk restauracji serwujących dania
jak również stoisk z winami.
-
No i jak zwykle swobodny dostęp do kawy i innych napojów.
Centrum Wina wystawiło ponad 400 win z 32 winnic: z
Argentyny, Australii, Chile, Francji, Gruzji, Hiszpanii, Nowej Zelandii,
Polski, Portugalii, RPA, USA, Węgier, Włoch.
Ja nie mogłam odejść od stoiska z Węgierskimi winami
gdzie prezentowano tokaje z winnicy TokajOremus. Największą moją uwagę zwrócił
tokaj Late Harvest – winogrona z późnych
zbiór, częściowo dotknięte szlachetną pleśnią botrytis (40%). Starzone w dębowych
węgierskich beczkach przez 4-6 miesięcy. Wino eleganckie, słodkie i świeże
zarazem. Wyczuwalny aromat cytrusów. Zdecydowanie dla mnie to wino wygrało z
tokajami 3 i 5 puttonowymi.
Z czerwonych win na uwagę zasługiwały wina z
argentyńskiej winnicy Trapiche. A Szczególnie Viña Jorge Miralles Malbec 2008, Mendoga (La Consulta –
Valle de Uco), Trapiche
Czerwone wytrawne wino o intensywnej rubinowej
barwie z ceglastą czerwienią w pierścieniu, co świadczy o już posuniętych
latach tego wina. Na nosie wyczuwalne przyjemne aromaty świeżej kawy, wiśni z
odrobiną nuty dębu w tle. Na podniebieniu uderza skoncentrowana bogata słodycz,
która szybko rozpływa się w ustach. Dokładnie to samo wino którym ostatnio zachwycałyśmy
się z Bernadetą na degustacji win z Argentyny.
Do miana jednego
z najlepszych win może pretendować wino wyprodukowane w Hiszpanii w regionie
Rioja w Finca Valpiedra, S.L. nad rzeką Ebro - Finca Valpiedra Reserva
2007 Rioja D.O.C.
Jest to wino wieloszczepowe
ze zdecydowaną przewagą tempranillo oprócz tego cabernet sauvignon i mazuelo.
Starzone jest
przez 22 miesiące w nowych dębowych beczkach.
Kolor
rubinowo-wiśniowy bardzo głęboki.
Bogate w aromaty
czerwonych owoców, kawy i wanilii.
Mocna mineralność
W smaku jest
winem potężnym ale z bardzo dobrze zrównoważonymi taninami.
zazdroszczę że mogłaś tam być:)
OdpowiedzUsuń