Podczas
spotkania Wine & Food Open Day, które odbyło się na warszawskim Służewcu można
było wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych między innymi przez
Kurta Schellera, Kubę Korczaka, Tadeusza Woźniaka, Tomasza Dekera, Josepha
Seeletso, Alona i Alicję Than, Jarosława Uścińskiego oraz Bogusława Buczka.
Przez
cały dzień Kurt Scheller prowadził kameralne (3-4) osobowe warsztaty, podczas
których zdradzał tajniki kuchni. Uczestnicy mogli między innymi przygotować pod
okiem mistrza: tom ka gai – tajską zupę z kurczakiem, trawą cytrynową i mlekiem
kokosowym, knedle z kurczaka po szwajcarsku z sosem grzybowym czy kurczaka po
prowansalsku.
Pod
okiem najwybitniejszego w Polsce mistrza Alona Than można było poznać tajniki tworzenia
sushi- jak ugotować ryż, jak zwinąć rolki, jakich składników używać… Pani Alicja
przedstawiła historię sushi oraz wspomagała mistrza.
Tomasz
Deker wprowadzał w tajniki tworzenia pralinek.
U
Josepha Seeletso można było przygotować krewetki tandoori, kurczaka tagine, wołowinę z rozmarynem oraz spróbować odpowiednio dobranego wina do dań. Czyli wziąć udział w niezwykłe energetycznym show, jakim było wspólne gotowanie.
Pod
hasłem „Sad i pole smaku pełne” Jarosław
Uściński inspirował do wykorzystywania naturalnych produktów. Między innymi przedstawił
zapomnianego przez lata buraka liściowego – mangolda. Uczestnicy pod okiem
mistrza przygotowali oryginalne przekąski.
Wieczór zamykało spotkanie z Bogusławem Buczkiem, z
którym stworzyliśmy wspaniały deser. Pod jego czujnym okiem przygotowaliśmy kompozycję
śmietankowego mascarpone, owocowych biszkoptów i kajmaku przeplecionego
koniakową nutą.
Oczywiście wszystkie przygotowane potrawy zostały
natychmiast zjedzone przez uczestników warsztatów, zgromadzonych widzów
oraz prowadzących całą imprezę.
Warsztaty, jak co roku były bardzo mocnym
akcentem imprezy. Dawały możliwość wspólnej pracy, poznania tajników
przygotowywania bardzo różnorodnych potraw oraz unikalną okazją do spotkań z
najwybitniejszymi przedstawicielami sztuki kulinarnej.
Już z niecierpliwością czekam na kolejne spotkania
... za rok.
świetne warsztaty
OdpowiedzUsuń