17
września 2012 w Warszawie odbyło się branżowe seminarium poświęcone winom z
Argentyny. Degustację i prelekcję przeprowadził redaktor naczelny Magazynu Wino
Pan Tomasz Prange-Barczyński.
Podczas
spotkania zostało zdegustowane 13 win od znaczących argentyńskich producentów. Wiodącymi
szczepami degustacji były: torrontes i malbec, którym towarzyszyły: chardonnay,
viognier, riesling, semillon, pinot noir, merlot, syrah, corvina.
Z
regionu: Salta, Catamarca, Cuyo, Mendoza, San Juan, La Rioja, Patagonia,
Neuqun, Rio Negro.
Jak
to sami Argentyńczycy mówią: „ Argentyna to kraj, którego siłą napędową są
kontrasty. Potrafimy być tradycyjni, lecz zarazem innowacyjni, prości, ale
także wyrafinowani, gadatliwi i roztańczeni, ale również
refleksyjni i rozważni. To cechy, które charakteryzują nas – Argentyńczyków
oraz to, czym się zajmujemy i co tworzymy.”
A
wina, które tworzą to prawdziwe perełki w koronie światowego winiarstwa. A
oto tego przykłady:
Torrontes
2011, Calchaqui Salta, Colomé
Białe
wytrawne wino o jasno słomkowej barwie z srebrnymi refleksami. Nos urzekający
elegancką słodyczą owoców cytrusowych, brzoskwini, skórki białych winogron. Zapach
tego wina to dziedzictwo muszkata, który wchodzi w skład krzyżówki torrontésa.
Na podniebieniu doskonała świeżość, subtelna kwasowość z dobrze wtopioną
słodyczą owocu. Jest to wino, którym „upijałabym” się zapachem a piła do Joasi
orzeźwiającej sałatki:
Félix
Torrontés 2011, Cafayate, Félix Lavaque
Białe
wytrawne wino w kolorze płynnego złota z pięknymi błyszczącymi refleksami. Nos
elegancki, dystyngowany, słodki i bogaty w aromaty muszkata. Z dobrze
wyczuwalnymi aromatami waniliowymi pochodzącymi z beczki dębowej. Na
podniebieniu skoncentrowane, długie. Aromaty beczki
zostały doskonale zintegrowane ze słodyczą owocu w tym winie. Doskonałe do
ziemniaczanej zapiekanki:
Catena
Alta, Chardonnay 2010, Mendoza, Catena Zapata
Białe
wytrawne wino w kolorze żółtej gruszki z błyszczącymi srebrnymi refleksami. Na
nosie typowe aromaty szczepu chardonnay. Na podniebieniu świeże, z wyczuwalną
waniliowo -dębową słodyczą, kremowa struktura. W związku z położeniem na dużej
wysokości winnic nad poziomem morza, wino w efekcie zachowuje bardzo dobrą
kwasowość. Wino, które swym charakterem i budową idealnie będzie uzupełniać
Joasi:
Gala
III 2010, Luján de Cuyo, Luigi Bosca
Białe
wytrawne wino o pięknej błyszczącej jasno słomkowej barwie. Wino zbudowane z
trzech szczepów: 50% viognier, 40% chardonnay i 10% riesling. W winie doskonale
można wyczuć role każdego z tych szczepów. Nos wina to piękny ujmujący bukiet
aromatów szczepu viognier, struktura i kręgosłup to chardonnay a orzeźwiająca
kwasowość tak potrzebna w winach z Argentyny to riesling. Wino w związku z
złożonością swej struktury potrzebuje na pozór prostego dania, jakim w
królestwie
garów
jest:
Saurus Barrel Fermented Pinot
Noir 2010, Patagonia, Neuquen, Famila Schroeder
Czerwone
wytrawne wino w kolorze „niewskazującym na użycie” pinot noira, ale to jest właśnie
Argentyna. Pinot noir w kolorze intensywnej ciemnej czerwieni z fioletowymi refleksami
w pierścieniu. Nos dystyngowany, odkrywający się. Na podniebieniu przyjemne, apetyczne
z dobrze wtopionymi garbnikami w owoc wina. Doskonałe wino do Joasi:
Clos de los Siete 2009,
Mendoga, Clos de los Siete
Wino
powstało w ramach projektu Clos de los Siete, dowodzonego przez Michela Rolanda
dla niektórych „Guru” winiarstwa światowego a dla niektórych tylko „oszołoma”.
Wino
stworzone w 57% ze szczepu malbec, 15%, merlot, 15% cabernet sauvignon, 10% shiraz i 3% petit verdot. Różnorodność użytych szczepów buduje genialność tego
wina. Na nosie ujmujący bukiet owocowej słodyczy, świeżo zmielonej kawy z
dyskretną waniliową słodyczą beczki. Na podniebieniu skoncentrowane, długie,
gęste. Zdecydowanie owoc wina wygrywa z dębową beczką.
Wino,
które potrzebuje do osiągnięcia w pełni tylko Joasi:
Finca Remota Malbec 2009, Valle
de Uco, Mendel
Czerwone
wytrawne wino w kolorze ciemnej jak smoła argentyńskiej kawy. Intensywność barwy wina
wynika z dość dużej grubości skórek szczepu malbeca, który uprawiany jest na
wysokościach powyżej 1000 m.
n.p.m. Nos to eksplozja aromatów czereśni, dojrzałych śliwek. Bardzo duża
obietnica nosa, którą szczodrze odbieramy na podniebieniu. Usta soczyste,
krągłe, tłuste z odrobiną szlachetnego smaku beczki francuskiej. Wymarzone wino
do Joasi pieczonych klusek ziemniaczanych:
Laborum Malbec 2007, Cafayate,
Bodegas El Porvenir de Los Andes
Pomimo
otwarcia trzech butelek, partia wina, która dotarła do Polski okazała się
korkowa.
Viña Jorge Miralles Malbec
2008, Mendoga (La Consulta – Valle de Uco), Trapiche
Czerwone
wytrawne wino o intensywnej rubinowej barwie z ceglastą czerwienią w pierścieniu,
co świadczy o już posuniętych latach tego wina. Na nosie wyczuwalne przyjemne
aromaty świeżej kawy, wiśni z odrobiną nuty dębu w tle. Na podniebieniu uderza
skoncentrowana bogata słodycz, która szybko rozpływa się w ustach pozostawiając
smak dębu. Wino, które będzie idealne w połączeniu z zapiekanką ziemniaczaną:
Finca Altamira 2010, Mendoza
(La Consulta – Valle de Uco), Achaval Ferrer
Czerwone
wytrawne wino o intensywnej rubinowej barwie z fioletowymi refleksami w
pierścieniu. Nos ujmujący delikatną owocowością. Na podniebieniu czuć młodość,
która wymaga jeszcze czasu, aby w pełni cieszyć swoim urokiem i bogactwem.
Corbec 2009, Tupungato – Valle
de Uco, Masi Tupungato
Czerwone
wytrawne wino o jasnej czerwonej barwie z ceglastym odcieniem w pierścieniu
wina.
Wino
stworzone metodą appassimento ze szczepu malbec i corvina (appassimento –
podsuszanie winogron, metoda wykorzystywana np. do produkcji włoskiego
Amarone). Na nosie subtelne, ujmujące kruchością owocowych aromatów, suszonych
wiśni. Na podniebieniu złożone, o aksamitnej strukturze. Wino doskonałe w tym
przypadku do: kaczych nóg z konfiturą i z włoskimi orzechami:
B Crux Blend 2008, Mendoza,
Valle de Uco, O Fournier
Czerwone
wytrawne wino o intensywnej czerwonej barwie. Zbudowane w 60% z tempranillo, 30%malbeca
i 10% merlota. Nos elegancki, wywarzony, ujmujący swą złożonością. Na
podniebieniu świeże, skoncentrowane z delikatną słodyczą owocu. W zakończeniu
wina doskonała wyczuwalna kulinarna kwasowość, która czyni to wino idealne do
Joasi policzków wołowych:
Late Harvest Semillon 2007, San
Rafael, Bianchi
Białe
słodkie wino z późnych zbiorów winogron semillon. Na nosie uderza nas ambrozja
aromatów herbaciano - jabłkowych z dobrze wyczuwalnymi cytrusami w bukiecie
wina. Na podniebieniu soczyste, pulchne, wywarzone. Jest to jedno z tych win,
które pije się cmokając z zachwytu, wspominając
miłe chwile w życiu: takie jak Wines of Argentyna, Warszawa 17 września 2012.
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz