Bardzo
smaczna :)
Potrzebujemy
do niej świeże grzyby lub grzyby duszone ze słoika, mogą też być mrożone – nad mrożonymi
ze sklepu bym się zastanawiała… po prostu nie lubię robaków….
Cebule,
ilość zależy od ilości grzybów.
Ziemniaki
obrane, umyte i pokrojone w kostkę, oraz
wywar – może być mięsny lub warzywny.
No
i jak ktoś lubi śmietanę.
Oczyszczone
i pokrojone grzyby (oczywiście robaczywe wyrzucone) dusimy na maśle. Te ze
słoika trzeba chwilę poddusić. Cebule
kroimy w półplasterki i dusimy na maśle (można użyć oleju) na złoty kolor. Ziemniaki
ugotować w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodać cebulę a następnie
grzyby i wlać wywar. Można dodać łyżeczkę sproszkowanych suszonych grzybów. Chwilę
gotować. Można dodać śmietanę.
W każdej ilości mogę spożywać:))
OdpowiedzUsuńTaka zupka ze świeżych grzybków jest najlepsza! Już za parę dni zrobię taką i ja:)
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa! Kupionych w sklepie mrożonych grzybów nigdy jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
też nie jadłam, wystarczy że widziałam ...
Usuń