sobota, 15 września 2012

Zupa ze świeżych grzybów.


Bardzo smaczna :)
Potrzebujemy do niej świeże grzyby lub grzyby duszone ze słoika, mogą też być mrożone – nad mrożonymi ze sklepu bym się zastanawiała… po prostu nie lubię robaków….
Cebule, ilość zależy od ilości grzybów.
Ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę, oraz wywar – może być mięsny lub warzywny. 
No i jak ktoś lubi śmietanę.
Oczyszczone i pokrojone grzyby (oczywiście robaczywe wyrzucone) dusimy na maśle. Te ze słoika trzeba chwilę poddusić. Cebule kroimy w półplasterki i dusimy na maśle (można użyć oleju) na złoty kolor. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodać cebulę a następnie grzyby i wlać wywar. Można dodać łyżeczkę sproszkowanych suszonych grzybów. Chwilę gotować. Można dodać śmietanę. 



4 komentarze:

  1. W każdej ilości mogę spożywać:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zupka ze świeżych grzybków jest najlepsza! Już za parę dni zrobię taką i ja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smak dzieciństwa! Kupionych w sklepie mrożonych grzybów nigdy jeszcze nie jadłam...

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń