środa, 17 października 2012

Dynia z pomarańczą w Augustowie



  • Dynia – około 2 kilogramów,
  • 1 pomarańcza,
  • imbir świeży – około 2-3 cm,
  • bulion warzywny – około 2-3 litrów,
  • cynamon,
  • sól,
  • pieprz,
  • ognista mieszanka przypraw, chilli – czy inna ostra przyprawa, którą lubimy,
  • miód lub cukier,
  • śmietana
Dynię pokroić na kawałki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Następnie dynię lekko przestudzić, oddzielić od skóry i włożyć do garnka, zalać 2 litrami bulionu, dodać kawałek cynamonu, starty imbir, skórkę otartą i sok z pomarańczy. Gotujemy około 15 minut. Doprawiamy – sól, pieprz, ostra przyprawa, miód lub cukier do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę (około 5 minut). Miksujemy. Przecieramy przez sitko. W razie potrzeby dolewać bulion. Zagotować. Podawać z kleksem śmietany.


Tę zupę gotowałyśmy z Izą w Augustowie. Miałyśmy przyjemność wraz z kilkoma innymi osobami wziąć udział w warsztatach zorganizowanych przez firmę SAGA – producenta papieru do gotowania i nie tylko.


Piękna pogoda, ładne miejsce, sympatyczny hotel Warszawa, miłe towarzystwo. Wspaniała kolacja powitalna, przyjemne zakończenie pobytu na wodach Rospudy i jeziora Białego z kolacją z grillem w tle i….
 … na właśnie i Marcin Budynek w jego Akademii…


Pracowicie spędzony dzień w Akademii i pichcenie pod okiem przesympatycznego szefa kuchni.
A w menu roboczym:
- grillowana ciabata z polędwiczką wieprzową
- carpaccio z pieczonej polędwiczki wieprzowej
- wytrawna szarlotka z serem korycińskim i żubrówką
- zupa z dyni
- pieczony pstrąg z fenkułem w pomidorach z aromatycznym rożkiem grzybowym
- kurczak zagrodowy z szałwią
- rolada malinowa

Tak, tak to wszystko musiałyśmy zrobić i się udało.
Zupa dyniowa naprawdę wspaniała, a że sezon na dynie trwa to szczerze ją polecam.




8 komentarzy:

  1. o tak, zupa wyszła nam na prawdę wyśmienita i najlepsza z warsztatowych wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda:D, to dodanie soku z pomarańczy i jej przetarcie...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dyniowa wygląda bajecznie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy-krem.
    I jak widać na załączonych obrazkach - warsztaty były udane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :-)))a można liczyć na przepis na wytrawną szarlotkę??

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaufam temu przepisowi i jeszcze tej jesieni wypróbuję. W końcu zawsze moge reklamować, nie ? ( w sensie złożyć reklamację):D

    Pytanie: jakiś specjalny gatunek dyni ?

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam tą zupę dwa razy: raz na warsztatach a potem powtórzyłam w domu dla znajomych. Za każdym razem robiłam z innej dyni. Osobiście nie polecam tej popularnej dużej pomarańczowej co to od lat na bazarach jest dostępna. W domu użyłam MUSCAT de PROVENCE a na warsztatach chyba Hokkaido. :)

      Usuń