- Opakowanie ciasta francuskiego,
- 9 fig,
- 80 g migdałów,
- 3 łyżki miodu,
- 5 goździków,
- przyprawa do kawy i deserów,
- jajko
Migdały
lekko miksujemy z miodem, zmielonymi goździkami i przyprawą do kawy i deserów (zamiast
przyprawy można dodać wanilię, cynamon, kardamon). Figę nacinamy od ogonka na cztery nie
docinając do końca. W nacięcia fig wkładamy zmiksowane migdały.
Ciasto
francuskie wałkujemy. Na nim kładziemy figę, wokół ciasto smarujemy rozmąconym
białkiem, przykrywamy ciastem sklejamy i wycinamy koło. Brzegi dobrze sklejamy.
Postępujemy tak ze wszystkimi figami. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 20 minut. Podajemy na ciepło !
fajny pomysł na szybki deser dla niespodziewanych gości. :)
OdpowiedzUsuń..i do tego kawka "z duchem":-)))
OdpowiedzUsuńzdecydowanie mam słabość do fig!
OdpowiedzUsuńi kolejny pomysł na figi:D świetny
OdpowiedzUsuń