środa, 3 października 2012

Figi w cieście francuskim na słodko





  • Opakowanie ciasta francuskiego,
  • 9 fig,
  • 80 g migdałów,
  • 3 łyżki miodu,
  • 5 goździków,
  • przyprawa do kawy i deserów,
  • jajko


Migdały lekko miksujemy z miodem, zmielonymi goździkami i przyprawą do kawy i deserów (zamiast przyprawy można dodać wanilię, cynamon, kardamon).  Figę nacinamy od ogonka na cztery nie docinając do końca. W nacięcia fig wkładamy zmiksowane migdały.
Ciasto francuskie wałkujemy. Na nim kładziemy figę, wokół ciasto smarujemy rozmąconym białkiem, przykrywamy ciastem sklejamy i wycinamy koło. Brzegi dobrze sklejamy. Postępujemy tak ze wszystkimi figami. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 20 minut. Podajemy na ciepło !







4 komentarze: