niedziela, 21 października 2012

Gruszka w sosie czekoladowym




  • 2 twarde gruszki z ogonkami,
  • butelka wina czerwonego półsłodkiego,
  • chili, 
  • kawałek imbiru,
  • 50 gram czekolady deserowej,
  • 50 gram śmietany kremówki,
  • 200 ml Brendy,
  • pestki granatu.
Gruszki obrać uważając na ogonek, delikatnie wyciąć środek. Wstawić gruszki do garnuszka, zalać winem, dodać kawałek posiekanego imbiru i chili (pozbawione pestek). Gotować aż gruszki będą prawie miękkie.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać, dodać Brendy.
Na talerzu ułożyć pestki granatu, na nich ułożyć gruszkę, polać sosem czekoladowym.


Do gruszki w sosie czekoladowym Joasi polecam:

Muscadel, WO Paarl, RPA. Dostępne w sieci sklepów M&P Wina, cena około 52 zł.

Czerwone deserowe wino, nazywane także czarnym muscatem. Wino produkowane na zasadzie porto ze szczepu muscadel. Nos urzeka dojrzałymi aromatami suszonych winogron, wanilii, z dyskretnymi nutami kakao. Na podniebieniu dojrzałe, skoncentrowane, soczyste z dyskretnie zaznaczoną słodyczą. Gruszka gotowana w winie, traktowane Brendy, oblana czekoladą i położona na granatach wymaga zdecydowanego wina. Wina, które w swojej naturze będzie ujmujące, słodkie ale też na tyle sile, aby nie zostać przytłoczonym przez bogactwo potrawy. I właśnie takim winem jest „Czarny Muscadel”.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

 
P.S. Jeżeli przygotowujemy danie na bazie wina, lub innych alkoholi i jeżeli to nie jest to konkretne wino tylko kolejne wino w kuchni. To do dania możemy podać wino, które nie koniecznie było użyte do przygotowania potrawy a doskonale sprawdzi się w naszym zestawieniu z daniem.

2 komentarze: