- 2 twarde gruszki z ogonkami,
- butelka wina czerwonego półsłodkiego,
- chili,
- kawałek imbiru,
- 50 gram czekolady deserowej,
- 50 gram śmietany kremówki,
- 200 ml Brendy,
- pestki granatu.
Gruszki
obrać uważając na ogonek, delikatnie wyciąć środek. Wstawić gruszki do
garnuszka, zalać winem, dodać kawałek posiekanego imbiru i chili (pozbawione pestek). Gotować aż gruszki będą
prawie miękkie.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać, dodać Brendy.
Na
talerzu ułożyć pestki granatu, na nich ułożyć gruszkę, polać sosem
czekoladowym.
Do
gruszki w sosie czekoladowym Joasi polecam:
Muscadel,
WO Paarl, RPA. Dostępne w sieci sklepów M&P Wina, cena około 52 zł.
Czerwone
deserowe wino, nazywane także czarnym muscatem. Wino produkowane na zasadzie
porto ze szczepu muscadel. Nos urzeka dojrzałymi aromatami suszonych winogron,
wanilii, z dyskretnymi nutami kakao. Na podniebieniu dojrzałe, skoncentrowane,
soczyste z dyskretnie zaznaczoną słodyczą. Gruszka gotowana w winie, traktowane
Brendy, oblana czekoladą i położona na granatach wymaga zdecydowanego wina.
Wina, które w swojej naturze będzie ujmujące, słodkie ale też na tyle sile, aby
nie zostać przytłoczonym przez bogactwo potrawy. I właśnie takim winem jest
„Czarny Muscadel”.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Jeżeli przygotowujemy danie na bazie wina, lub innych alkoholi i jeżeli to nie
jest to konkretne wino tylko kolejne wino w kuchni. To do dania możemy podać
wino, które nie koniecznie było użyte do przygotowania potrawy a doskonale
sprawdzi się w naszym zestawieniu z daniem.
chodzi za mną gruszka w winie już drugi tydzień.... chyba sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńtrzeba ją złapać :))
Usuń