poniedziałek, 8 października 2012

Hiszpania nieodkryta


Hiszpania to kraj o największej na świecie powierzchni upraw winorośli oraz trzeci pod względem produkcji wina ( po Francji i Włoszech).


Uprawia się tu setki odmian winogron.  


Największą popularnością cieszą się tu: ze szczepów czerwonych rodzimych: Tempranillo, Garnacha, Monastrell oraz międzynarodowych Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.
Białe to Albarino, Verdejo, Macabeo oraz Chardonnay i Sauvignon Blanc.


Klasyfikacja win hiszpańskich jest prosta i przyjazna dla konsumenta
VdM – Vino de mesa – wino stołowe najniższa kategoria win hiszpańskich
VdT - Vino de la tierra – wino regionalne
DO -  Denominaciones de Origen – klasa win jakościowych.
Obecnie jest około 70 geograficznie dopuszczonych do rejonu upraw. Uprawiane są na nich tylko określone rodzaje winorośli. Metody upraw, wydajność z hektara podlegają kontroli
DOCa. - Denominacione de Origen Calificada - najwyższe oznaczenie jakościowe stosowane dla win hiszpańskich.  Obecnie są 3 apelacje między innymi Rioja i Priorat ( tu DOQ)
Oraz ze względu na okres dojrzewania:
JOVEN - określenie wina młodego, które nie dojrzewa w beczce lub dojrzewa bardzo krótko

ROBLE - wino dojrzewające w beczce krócej niż wymagany minimalny okres dla kategorii crianza (zwykle poniżej roku).
VINO DE CRIANZA - dojrzewanie, co najmniej 2 lata w tym 1 rok w dębowej beczce i 6 miesięcy w butelce.
VINO DE RESERVA - dojrzewa, przez co najmniej 3 lata w tym minimum rok w dębowych beczkach oraz rok w butelce
VINO DE GRAN RESERVA - dojrzewa, co najmniej 18 miesięcy w dębowych beczkach oraz 42 miesiące w butelce
Wszystkich tych win mieliśmy okazję spróbować na corocznej VIII już Wystawie win Hiszpańskich – Hiszpania nieodkryta zorganizowanej przez Ambasadę Hiszpanii przy współpracy z Tratorią – Dom Przyjaciół Wina.
Zaprezentowało się na niej 30 producentów reprezentujących kilkanaście regionów.


Naszą uwagę zwróciły wina z Bodega Eguia  - Vina Eguia Jowen 2011, Vina Eguia Crianza 2008 oraz Vino Eguia Gran Reserva 2004. Wszystkie to 100 % Tempranillo. W każdym z nich dominowały aromaty jagód, wiśni, jeżyn z dużą ilością tanin w przypadku Gran Reserva jednakże nie przytłoczyły one owocowego aromatu.




 Bardzo ciekawe były również wina grupy Marques de Vargas – Marques De Vargas Reserva 2007 oraz Reserva Privada 2005 to kupaż Tempranillo, Mazuela oraz Garnacha Tinta.




Szczególną naszą uwagę zwróciło wino LODOWE. Produkowane ono jest w bardzo młodej powstałej w 2006 roku winnicy Hacienda del Carche.
Powstaje w 100 % z winogron Monastrell z krzewów mających ponad 20 lat. Winogrona zbierane są rankiem w listopadzie, kiedy winogrona są już przejrzałe. Następnie są schładzane suchym lodem do temperatury -5 stopni i tłoczone pod niskim ciśnieniem, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Według zapewnień producenta na butelkę 0,5 litra potrzeba 3,5 kg winogron.
Wino jest poprawne. Nurtuje mnie tylko pytanie, po co w Hiszpanii produkować wina lodowe. Do tych Niemieckich lub Austriackich zawsze będzie mu czegoś brakowało. Jako ciekawostka może być.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz