Hiszpania to kraj o największej na świecie powierzchni upraw winorośli oraz trzeci pod względem produkcji wina ( po Francji i Włoszech).
Uprawia
się tu setki odmian winogron.
Największą
popularnością cieszą się tu: ze szczepów czerwonych rodzimych: Tempranillo,
Garnacha, Monastrell oraz międzynarodowych Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.
Białe
to Albarino, Verdejo, Macabeo oraz Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Klasyfikacja
win hiszpańskich jest prosta i przyjazna dla konsumenta
VdM – Vino de mesa – wino stołowe najniższa kategoria
win hiszpańskich
VdT - Vino de la tierra – wino regionalne
DO - Denominaciones de Origen – klasa win
jakościowych.
Obecnie jest około 70 geograficznie dopuszczonych do
rejonu upraw. Uprawiane są na nich tylko określone rodzaje winorośli. Metody
upraw, wydajność z hektara podlegają kontroli
DOCa. - Denominacione de Origen Calificada
- najwyższe oznaczenie jakościowe stosowane dla win hiszpańskich. Obecnie są 3 apelacje między innymi Rioja i Priorat
( tu DOQ)
Oraz ze względu na okres dojrzewania:
JOVEN - określenie wina młodego, które nie dojrzewa
w beczce lub dojrzewa bardzo krótko
ROBLE - wino dojrzewające w beczce krócej niż
wymagany minimalny okres dla kategorii crianza
(zwykle poniżej roku).
VINO DE
CRIANZA - dojrzewanie, co najmniej 2 lata w tym 1
rok w dębowej beczce i 6 miesięcy w butelce.
VINO DE RESERVA - dojrzewa, przez co najmniej 3 lata w
tym minimum rok w dębowych beczkach oraz rok w butelce
VINO DE GRAN RESERVA
- dojrzewa, co najmniej 18 miesięcy w dębowych beczkach oraz 42 miesiące w
butelce
Wszystkich
tych win mieliśmy okazję spróbować na corocznej VIII już Wystawie win
Hiszpańskich – Hiszpania nieodkryta zorganizowanej przez Ambasadę Hiszpanii
przy współpracy z Tratorią – Dom Przyjaciół Wina.
Zaprezentowało
się na niej 30 producentów reprezentujących kilkanaście regionów.
Naszą
uwagę zwróciły wina z Bodega Eguia -
Vina Eguia Jowen 2011, Vina Eguia Crianza 2008 oraz Vino Eguia Gran Reserva
2004. Wszystkie to 100 % Tempranillo. W każdym z nich dominowały aromaty jagód,
wiśni, jeżyn z dużą ilością tanin w przypadku Gran Reserva jednakże nie
przytłoczyły one owocowego aromatu.
Bardzo ciekawe były również wina grupy Marques
de Vargas – Marques De Vargas Reserva 2007 oraz Reserva Privada 2005 to kupaż Tempranillo,
Mazuela oraz Garnacha Tinta.
Szczególną
naszą uwagę zwróciło wino LODOWE. Produkowane ono jest w bardzo młodej
powstałej w 2006 roku winnicy Hacienda del Carche.
Powstaje
w 100 % z winogron Monastrell z krzewów mających ponad 20 lat. Winogrona zbierane
są rankiem w listopadzie, kiedy winogrona są już przejrzałe. Następnie są schładzane
suchym lodem do temperatury -5 stopni i tłoczone pod niskim ciśnieniem, aby
pozbyć się nadmiaru wody.
Według
zapewnień producenta na butelkę 0,5 litra potrzeba 3,5 kg winogron.
Wino
jest poprawne. Nurtuje mnie tylko pytanie, po co w Hiszpanii produkować wina
lodowe. Do tych Niemieckich lub Austriackich zawsze będzie mu czegoś brakowało.
Jako ciekawostka może być.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz