Pieczone jabłka - jako przekąska, deser, podwieczorek, lub jako dodatek do mięs, szczególnie do drobiu.
- jabłka na osobę jedno lub dwa
- łyżeczka miodu na jabłko,
- łyżeczka przecieru z żurawiny na jabłko
Jabłka - ja używam renetę, najlepiej złotą renetę, generalnie powinny być to
jabłka
kwaskowe, twarde - umyć, osuszyć. Ściąć wierzch, delikatnie wyciąć pozostałości kwiatu, odłożyć.
Jabłka delikatnie wydrążyć – tak aby nie zrobić w nich dziury a pozbyć się gniazda nasiennego.
Do powstałego otworu włożyć łyżeczkę miodu a następnie łyżeczkę żurawin. Można dodać kilka listków tymianku. Jabłka przykryć ściętymi wierzchami. Zawinąć w papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut – zależy to od wielkości jabłek i od tego czy wolimy jabłka trochę twardsze czy bardziej upieczone. Jabłka można podawać jako deser, przekąska lub jako dodatek do pieczonych mięs, drobiu...
Jadłam ostatnio jak byłam dzieciaczkiem;)
OdpowiedzUsuńto najwyższy czas przypomnieć sobie ten smak :))
Usuńja piekę bez papieru i też dobrze wychodzą:-))
OdpowiedzUsuńjedna zaleta pieczenia w papierze - cały sok zostaje, nie rozpływa się....no i aromaty pozostają :)
Usuńidealnie jesienne jabłko. pyszne.
OdpowiedzUsuń