Moja sałatka z figami i serem z
pleśnią niebieską zyskała uznanie jurorów konkursu na letnią sałatkę którego
patronem był Karol Okrasa
- 4 figi,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 50 ml porto,
- 1 brzoskwinia,
- 8 truskawek,
- sałata rzymska – kilka listków,
- sałata fryzyjska – kilka listków,
- ½ ogórka,
- 150 gram sera z niebieską pleśnią,
- krem balsamiczny.
Owoce
i warzywa umyć i osuszyć. Figi przekroić na ćwiartki. Na patelni rozpuścić cukier (trzeba uważać aby nie przypalić cukru, nie
mieszać go na patelni), położyć na nim figi przekrojoną stroną do dołu, chwilę
podsmażyć, wlać porto zapalić. Obrócić figi na drugą stronę. Po chwili figi
zdjąć. Sos chwilę odparować, polejemy potem nim sałatkę.
Truskawki
odszypułkować i przekroić na pół, brzoskwinie obrać, przekroić na pół wyjmując
pestkę pokroić na cząstki, ser pokroić w kostkę lub trójkąty. Ogórka pociąć wzdłuż
na cieniutkie plastry.
Liście
sałat ułożyć na talerzu, na nich ułożyć figi, truskawki, ser, brzoskwinię i
zwinięte plastry ogórka.
Całość
polać sosem z fig oraz skropić kremem balsamicznym.
Do
sałatki z figami i z serem z pleśnią niebieską Joasi polecam Offley Ruby Porto.
Ogólnie dostępne,
cena
około 60 zł.
Wino
w kolorze soczystej czereśni. Na nosie uwodzi delikatnością owocowych nut, na
podniebieniu skoncentrowane z dobrze wyczuwalną owocową słodyczą. Wina
wzmacniane typu Porto to niezastąpiony dodatek, który doskonale sprawdza się w
połączeniu z sałatkami takimi jak:
kolorowymi
i inspirującymi sałatkami Joasi.
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Owoce fig, to często dodatek do sałatek, mięs są przetwarzane także na dżemy
czy konserwy.
Są
także podstawą na południu Europy dla wina figowego. Suszone i podprażone figi
stosuje się jako
namiastkę
kawy, która dzięki substancjom zawartym w bielmie ma lekko orzechowy posmak.
z tego co widać przynajmniej po zdjęciach nagroda zasłużona w pełni
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń