Kotlety
mielone, karminadle, sznycle - nazwa zależy od regionu a dokładny
przepis od domu…
Można
je robić z mięsa wieprzowego, wieprzowego z dodatkiem wołowego.
Ja
robię z samej wieprzowiny, najlepiej z łopatki wieprzowej – mięso na
kotlety nie powinno być zbyt chude, ale też nie powinno być zbyt
tłuste. Nie kupuję mięsa mielonego, zawsze sama mielę w domu.
- 1,2
kg łopatki wieprzowej,
- 60
g suchej bułki,
- 120
g cebuli,
- 2
duże jajka,
- sól,
- pieprz,
- kolendra,
- bułka
tarta,
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej)
Bułkę
namoczyć w wodzie (można namoczyć w mleku). Cebule obrać. Mięso,
cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą
bułkę zmielić. Dodać jajka, i zmielone przyprawy (sól, pieprz,
kolendrę) – do smaku – zawsze próbuję mięso czy jest dobrze
doprawione.
I
teraz możemy dodać różne przyprawy lub zioła.
- Świeży tymianek – oberwać listki i dodać do masy mięsnej.
- Ostra papryka, gorczyca, posiekana kolendra, czosnek.
- Zmielone suszone grzyby.
Możliwości
jest dużo, można część kotletów usmażyć z jednym rodzajem
przypraw, drugą część z innymi dodatkami.
Masę
mięsną dokładnie wymieszać.
Formować
kule, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać. Smażyć na
rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu
stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu
się spalą a w środku będą surowe. I nie naciskamy/spłaszczamy
kotletów w trakcie smażenia.
Można
podawać na ciepło i na zimno. Na ciepło z sosem pomidorowym,
grzybowym, cebulowym…
Na
zimno z musztardą, żurawiną…
...e tam, zaraz z sosem - z ziemniaczkami tłuczonymi z masełkiem i tartą marchewką z jabłuszkiem i cytrynką, ew. chrzanem i śmietanką - mniam:-)))
OdpowiedzUsuńalbo z buraczkami z jabłuszkami :)
UsuńAlbo z gotowaną marcheweczką z groszkiem:))
OdpowiedzUsuńteż dobre :)
UsuńNa tym zdjęciu tak pięknie pokazane, że nawet czuję ich zapach i ślinka mi poleciała, pozdrawiam Joasiu.
OdpowiedzUsuń