- 750 gram karkówki cielęcej,
- 2 jajka,
- 1,5 suchej kajzerki,
- 100 gram cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- garść liści szałwii,
- 1 łyżeczka mielonego chilli,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- sól,
- masło klarowane do smażenia,
- mąka do obtaczania,
- 2 jajka,
- 150 gram mielonych migdałów,
Bułki
namoczyć w wodzie lub mleku. Oczyszczone, umyte i osuszone mięso zmielić razem
z obraną cebulą, czosnkiem, szałwią oraz odciśniętą bułką. Do zmielonego mięsa
dodać jajka i przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, oprószyć
mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie w startych migdałach.
Smażyć
na maśle klarowanym na złoty kolor a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni około 20 minut.
Do
kotletów z karkówki cielęcej z szałwią Joasi polecam: La Ginestre Riserva 2008,
DOCG Chianti,
Włochy.
Dostępne
w MAKRO C&C, cena około 25 zł.
Czerwone
wytrawne wino o rubinowej błyszczącej barwie. Na nosie ujmuje eleganckimi aromatami
owoców czereśni, malin z odrobinką nut migdałów i suszonego majeranku. Soczyste,
apetyczne z gładkimi taninami, rozpływającymi się na podniebieniu. Dyskretne ziołowe
nuty w winie doskonale będą podkreślać charakter potrawy. Potrawa i wino charakteryzują
się taką samą ciężkością, która spowoduje, że danie i wino zachowają swoją indywidualność
i stworzą doskonałe zestawienie.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Chianti powstaje ze szczepu sangiovese. Sangiovese to szczep, który daje wina o
stosunkowo wysokiej kwasowości. Chianti ze względu na swoją średnią ciężkość i
obecność owocowej kwasowości doskonale sprawdzi się w połączeniu z sosami z
pomidorów, makaronami. Zioła jak bazylia, tymianek, szałwia doskonale zgadzają
się z winami na bazie sangiovese.
No wygląd ma taki, że aż ślinka cieknie,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają kotleciki aż chce się je zjeść:)
OdpowiedzUsuńA JA BYM ZARYZYKOWAŁ Z BIAŁYM GRUENEREM VELTLINEREM...
OdpowiedzUsuńOczywiście wszystko kwestia smaku. Proszę zaryzykować. Czekam na relację. Ja między innymi ze względu na skarmelizowane mięso, które powstało w procesie smażenia, zaproponowałam wino czerwone. Wina czerwone posiadają tą naturalną taniczność, która pasują do smażonych mięs.
OdpowiedzUsuńSpecjalista ds. wina Bernadeta Jarosz