Leczo nie powinno być rozgotowane!
Boczek
pokroić w plastry a następnie na 1,5 cm kawałki.
Kiełbasę obrać ze skóry,
przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki około 0,5 cm grubości.
Cebulę
pokroić w półplasterki.
Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w prostokąty około
1 x 2 cm.
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć pestki, pokroić w grube
półplasterki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Jabłko obrać,
wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
Na patelni podsmażyć boczek – nie robimy z niego skwarek. Przełożyć do garnka. Następnie
na patelnię wrzucić kiełbasę i podsmażyć. Przekładamy do garnka.
Na patelnię
wlać olej lub dodać smalec i wrzucić cebulę, dodać 0,5 łyżeczki cukru a następnie
posolić. Dusić do miękkości, przełożyć do boczku.
Następnie podsmażyć kolejno
cukinię, paprykę i paprykę pomidorową. Warzywa mają być lekko podsmażone, al`dente.
Na koniec na patelnię wrzucić pomidory z jabłkiem i dusić, dodać cukier i
sól. Pomidory powinny być bardziej rozgotowane.
Podsmażyć również ostra
paprykę (chili, peperoni…)– dajemy tyle ile lubimy i jak ostrą mamy papryczkę.
Przełożyć do garnka, wstawiać na ogień, dodać paprykę wędzoną oraz tymianek.
Zagotować, dusić kilka minut ( maksymalnie 10 ale 5 w zupełności wystarczy)
i doprawić do smaku cukrem, solą.
Nie
dusić całości długo, aby nie rozgotować warzyw.
- 600 g kiełbasy podwędzanej,
- 300 g boczku wędzonego surowego,
- 3 duże cebule,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 2 średnie cukinie,
- 6 papryk kolorowych,
- 2 papryki pomidorowe,
- 1 kg pomidorów,
- 1 łyżka papryki wędzonej,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 jabłko,
- chilli,
- cukier,
- sól,
- olej lub smalec
Dobre leczo dobre na każdą okazję:-)))
OdpowiedzUsuńoch, leczo. :) pięnie.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Musze spróbować zrobić je z jabłkiem,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjabłko nadaje taką fajną kwaskową słodycz....zawsze dodaję, tak samo jak do barszczu ukraińskiego :) Polecam :)
Usuń