sobota, 20 października 2012

Mołdawia w kieliszku cz. I




  Mołdawia to kraj z długą winiarską tradycją i o wielu możliwościach a przede wszystkim o długiej i krętej drodze do uzyskania statusu równego wśród równych. Na kształtowanie charakteru winiarstwa w Mołdawii Mieli wpływ niewątpliwe francuscy koloniści, którzy pod koniec XIX wieku spowodowali, że większość krzewów zasadzonych tutaj to odmiany winorośli światowych (cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, sauvignon blanc). Historia Mołdawii zapisana jest ciągłymi walkami między Rosją a Rumunią oraz konfliktami o dominacje w tym regionie, która oficjalnie zakończyła się w 1991 roku po uzyskaniu prze Mołdawie niepodległości.
W czasie władzy sowieckiej Mołdawia, dzięki swoim naturalnym predyspozycjom do uprawy winorośli, doczekała się wątpliwego wyróżnienia, którym był gigantyczny nieprzemyślany program obsadzenia krzewami winorośli. Przez co łączna powierzchnia uprawy rozrosła się do prawie 240 000 hektarów. Na początku lat 80-tych kraj ten pokrywał jedną piąta radzieckiego popytu na wino. Jednak początek kampanii antyalkoholowej Garbaczowa od 1985 roku, embargo rosyjskie w 2005 roku spowodowało, że Mołdawia stanęła na krawędzi kryzysu winiarskiego w swoim kraju. W dniu dzisiejszym Mołdawia odradza się jak Feniks z popiołów, aby rozwinąć skrzydła i dotrzeć na stoły wielu koneserów doskonałego wina w rozsądnych cenach. Mołdawie, odrodzoną, silną, idącą odważnie w świat mieliśmy okazję podziwiać 15 października 2012 roku w Hotelu La Regina na spotkaniu „Mołdawia w Kieliszku”. Organizatorem i patronem wydarzenia był Magazyn Wino. Seminarium poświęcone nowemu stylowi win mołdawskich poprowadziła Pani Ewa Rybak (Redaktor Magazynu Wino).
A oto przykłady odrodzonej Mołdawii.

F’autor 2011, Chardonnay, Rkatiteli, Fautor.
Białe wytrawne wino stworzone z dwóch szczepów winorośli: chardonnay i rkatiteli. Przez 3miesiące znajdowało się w beczkach z dębu francuskiego. Wino na nosie przyjemne, ujmujące, dzielące się swą owocową świeżością. Na podniebieniu soczyste z apetyczną kwasowością, która tak dobrze będzie się komponować z jedzeniem, a w szczególności z Joasi: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/saatka-caprese.html

Chillout 2011, Sauvignon Blanc, Cimislia Wineries.
Białe wytrawne wino o jasno słomkowej barwie. Stworzone ze szczepu sauvignon blanc. Dla mnie wino sauvignon blanc z Mołdawii to właściwe miejsce na ziemi dla tego szczepu. Chillout na nosie dyskretne uwodzi ziołowymi nutami z odrobiną tropikalności w tle. Na podniebieniu rześkie, ujmujące swą świeżością i kruchością. Doskonałe wino do: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/08/pstragi-pieczone.html

Chateau Vartely 2011, Feteasca Alba, Chateau Vartely.
Białe wytrawne wino w kolorze soczystej gruszki, powstało z rdzennego mołdawskiego szczepu: feteasca alba. Nos dyskretny, czarujący i intrygujący aromatami moreli, brzoskwini i białych kwiatów. Na podniebieniu apetyczne, tłuste, krągłe z długim słodkawym waniliowym akcentem wyczuwalnym w finiszu wina. Wino, które swą strukturą ciężkością i charakterem doskonale spełni się w towarzystwie : http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/08/kotleciki-jagniece.html

Firebird Legend 2010, Merlot, Cabernet Sauvignon, DK Intertrade
Czerwone wytrawne wino w kolorze soczystej wiśni z odcieniem fioletu w pierścieniu wina. Nos urzeka świeżością i bogactwem owoców wiśni, czereśni z odrobiną malinowych aromatów. Wino apetyczne, owocowe, przyjemnie rozpływające się na podniebieniu. Dzięki swojemu charakterowi spowodowanego obecności 70% merlota doskonale sprawdzi się z Joasi:

Rara Neagra 2007, Dionysos Mereni.
Czerwone wytrawne wino w kolorze błyszczącego rubinu i soczystej intensywnej czerwieni w pierścieniu wina. Wino powstało z rdzennego mołdawskiego szczepu: rara neagra. Taki piękny kolor wina może być błędnym wskaźnikiem wiekowości wina. Nos owocowy, ujmujący subtelnością. Na podniebieniu apetyczne, żywe wino z nerwową kwasowością i ciągle nieokiełznanymi garbnikami, mimo obecności w beczkach dębowych przez trzy lata i dwa lata w butelce. Wino, które doskonale sprawdzi się z: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/09/cielecina-z-pieczarkami-rolada-z.html

Negru de Purcari 2008, Cabernet Sauvignon, Merlot, Rara Neagra, Purcari Winery
Czerwone wytrawne wino o pięknej intensywnej czerwieni. Nos szlachetny, bogaty w owocowe aromaty: jeżyn, lukrecji, czarnej porzeczki. Na podniebieniu skoncentrowane, krągłe, soczyste z wspaniale wtopionymi garbnikami w owocowość wina. Doskonałe do http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/opatka-jagnieca_31.html


Kagor Kazayak 2005, Suvorov Vin.
Czerwone deserowe wino o intensywnej purpurowej szacie. Nos bogaty, przepełniony aromatami dojrzałych śliwek, czereśni suszonych malin, leśnych jeżyn. Na podniebieniu słodkie, skoncentrowane, z gładkością szwajcarskiej czekolady. Wino z serii: „konfitura starego kawalera”. Z przyjemnością polecam to wino do Joasi http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/04/mazurek-czekoladowo-kajmakowy.html

Mimi 2003, Muscat, Late Harvest, AgroVin Bulboaca
Late Harvest to białe słodkie wino, które powstało dzięki późnemu zbiorowi winogron, dotkniętych szlachetną pleśnią Botrytis Cinerea. Winogrona są zbierane ręcznie, aby nie dopuścić do zebrania zgniłych winogron. Następnie tak dojrzałe winogrona (o naturalnej dużej zawartości cukru) są finifikowane, dojrzewają w beczce a następnie są
butelkowane. Nos intensywny, wypełniony słodkimi aromatami suszonych fig. Wino tłuste o oleistej konsystencji, apetycznie rozpływającej się po podniebieniu. Duża obecność alkoholu 16% i cukru resztkowego a przy tym doskonale zaznaczona nadal obecna owocowa kwasowość czyni to wino idealne do:

Chateau Vartely 2009, Muscat Ottonem, Chateau Vartely, Ice Wine
Ice Wine to „wino lodowe”, które powstaje z winogron, które zostały zebrane z krzewów przy temperaturze -7 stopni Celsjusza. Następnie poddaje się je tłoczeniu i uzyskuje bardzo intensywnie skoncentrowany surowiec, dzięki któremu uzyskujemy słodkie wino. Mołdawia leży w szerokości geograficznej Burgundii, gdzie naturalnie nie ma warunków
do produkcji „win lodowych”. W związku z tym winogrona zbiera się i przemrażane w magazynach. Coraz częściej na rynku można znaleźć „wina lodowa” z krajów, gdzie nie ma naturalnie sprzyjających warunków do produkcji takiego typu win jak Mołdawia czy Hiszpania.
Białe deserowe wino w kolorze płynnego złota. Nos urzekający aromatami soczystej gruszki, suszonej moreli i białych kwiatów lipy i akacji. Wino skoncentrowane, apetyczne oleiste, gładko rozpływające się na podniebieniu. Dla mnie idealne do czekoladowego tortu z truskawkowym kremem.

Bardzo dziękuję Magazynowi Wino za możliwość uczestnictwa w seminarium i panelu degustacyjnym: „Mołdawia w kieliszku”.

Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


1 komentarz:

  1. Wina mołdawskie i rumuńskie... Eh, przepyszne wspomnienie mojego erasmusa :) Fajnie jest zobaczyć Cricovę - fabrykę wina. Miałam okazję wypróbować ich wina 50 metrów pod ziemią - polecam każdemu!
    kortyna

    OdpowiedzUsuń