- 150 g oliwek królewskich,
- 150 g fasoli jaś tyczny,
- 200 g śledzi w oleju,
- ½ dużej cebuli czerwonej,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką,
- sok z ½ cytryny,
- oliwa z oliwek,
- papryczki piri piri,
Fasolę
zalać zimna wodą, odstawić na noc. Następnego dnia ugotować, pod koniec lekko
posolić. Ostudzić.
Filety
śledzi przekroić wzdłuż na pół a następnie na kawałki 0,5 cm szerokości. Oliwki
odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w półplasterki.
Fasolę,
oliwki, cebulę, śledzie wymieszać.
Musztardę
wymieszać z sokiem cytrynowym, oliwą, dosłodzić do smaku.
Sałatkę
polać sosem. Dodać piri piri według uznania.
polecam inne dania ze śledziem w roli głównej:
oraz dania wigilijne
Jako fan śledzi i fasoli muszę wypróbować to połączenie. Zwłaszcza, że przepis nieskomplikowany, co przy średniej klasie mojego kucharzenia bardzo istotne :)
OdpowiedzUsuń