- 200 g śledzi w oleju,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 papryki pomidorowe kiszone lub jedna czerwona papryka,
- ½ cebuli cukrowej,
- ½ jabłka winnego,
- 1 duży ziemniak – ja użyłam ziemniaka fioletowego,
Filety
śledzi przekroić wzdłuż na pół a następnie w 0,5 szerokości kawałki.
Cebulę
drobno posiekać. Ziemniaka umyć i ugotować w "mundurku", w osolonej wodzie ok. 20 minut - nie rozgotować. Jabłko, paprykę, ogórki ( obrane ze skórki), kartofla pokroić w
kostkę. Całość przełożyć do miski.
- sos:
- 1 żółtko,
- 150 ml oleju,
- 2 łyżeczki musztardy miodowej,
- sok z ½ cytryny,
- sól,
- cukier
Żółtko
ze sparzonego wcześniej jajka, ubić razem z sokiem cytrynowym. Ubijać dalej
dodając po trochę olej. Gdy sos jest gęsty dodać musztardę i wymieszać.
Doprawić cukrem, solą, sokiem cytrynowym.
Dodać
sos do sałatki i delikatnie wymieszać.
polecam
inne dania ze śledziem w roli głównej:
oraz
dania wigilijne
ziemniaka fioletowego....
OdpowiedzUsuńSałatki ze śledziem są pyszne:)
OdpowiedzUsuńsuper sałatka, mimo, że nie lubię śledzi za bardzo, to chyba by się skusiła.
OdpowiedzUsuń