SALON
WIN Z POŁUDNIA FRANCJI:
LANGWEDOCJA
I ROUSSILLON – 15 października 2012, Pałac Prymasowski, Warszawa.
„„Midi”
to obszar na południu Francji, który rozciąga się wzdłuż Zatoki Lwiej, ograniczony
z jednej strony Rodanem, z drugiej podnóżem wschodnich Pirenejów.
„Midi”
– oznacza słońce stojące w zenicie, bo właśnie słońce i błękitne niebo
określiły styl życia w Langwedocji i Rousillon. Śródziemne wpływy, beztroska i
widoczne przywiązanie do natury nie zdołają przysłonić faktu, że zawsze żyło
się tam niełatwo i raczej ubogo. Mimo to jednak ludzie z „Midi”, zwłaszcza z
regionu Cevennes, znają sporo starych przepisów na pożywne dania i rozmaite specjały.
Tereny te są kulinarnym zapleczem dla niefrasobliwych mieszkańców nizin, dostarczając
im grzyby i kasztany, jagody i miód, jagnięcinę i dziczyznę, wędliny i pasztety,
sery kozie i roquefort. Od niedawna dużą renomą cieszy się uznaniem ten
największy region winiarski na świecie, jest zasługą upartych winiarzy, którzy
na trudnych do uprawy zboczach pielęgnują winogrona i robią z nich niezrównane
wina śródziemnomorskie.”(źródło: Kulinarna Francja)
„Winiarska
historia południowej Francji sięga VI wieku p.n.e., kiedy winorośl zaczęli uprawiać
tutaj Grecy, a potem Rzymianie. Nowoczesne winiarstwo rozwinęło się tu jednak
dopiero w latach 70. XX wieku, gdy producenci zrozumieli, ze wino jakościowe musi
zastąpić tanie, masowe, niewybredne wina czerwone, które przysparzały temu regionowi
wątpliwej reputacji. Dzisiaj wina czerwone nadal stanowią niemal 90 % produkcji,
ale ich styl zmienił się nie do poznania. Pagórkowate parcele obsadzone grenache,
syrah i mourvedre; z gron starych krzewów carignan robi się wina o wyraźniejszych
w charakterze. Użycie tych odmian w połączeniu z coraz większymi inwestycjami i
nowoczesna techniką winifikacji pozwala produkować w apelacjach Langwedocji i
Rousillon jedne z najbardziej ekscytujący win Francji. Bogate, pełne charakteru
kupaże, oddające naturę miejsca, z którego pochodzą.” (źródło: Wina świata)
Klasyfikacja
win z południa Francji jest jedną z najprostszych wśród francuskiego legislacyjnego
prawa winiarskiego. Wina podzielone są na dwie klasy:
AOC:
Wina AOC Langwedocji i Rousillon
Wina Słodkie Naturalne
Wina musujące
IGP:
Wina IGP Pays d’Oc (regionalne)
Wina IGP lokalne.
A
oto dowody na bogactwo i doskonałość win z południa Francji.
Południe
Francji to kraina, zawsze obecnego słońca i dobrej pogody. Lato w Rousillon trwa
długo. Nic, więc dziwnego, że powstają tutaj trunki przeznaczone do picia w
letnie gorące dni takie jak:
NOVO,
AOC Muscat de Rivesaltes 2011, Muscat d’Alexandrie 100%, 5,5 % alk.
Białe
słodkie, delikatnie musujące wino o zawartości alkoholu 5,5%. Swój charakter świeżości,
aromatyczności zawdzięcza procesowi technologicznemu. Winogrona muscata są
zbierane, bardzo młode. Proces fermentacji jest zatrzymywany przy poziomie 5,5%
alk.
przez obniżenie temp. do -5 stop. Celsjusza. Następnie do winna jest dodawany gaz.
Wino, które powstało idealnie sprawdza się w letnie upalne dni. Gasi pragnienie
i doskonale smakuje z lekkimi przekąskami. Dla mnie wino idealne do Joasi:
Któż,
szykując się na piknik czy przysłowiowy wypad za miasto nie borykał się z problemem
zabrania wszystkiego, lecz ważącego „nic”. Z pomysłem na wina na pikniki, lekkie,
przyjemnie, łatwe w obsłudze wyszła winnica Les Vins Aujoux. Wina regionalne, do
szybkiego spożycia, nalewane w plastikowe butelki i zakręcane. Wina, które w podróży
nie stłuką się i z łatwością otworzymy je a co najważniejsze z przyjemnością wypijemy
na przysłowiowej majówce.
JOUIS
DE FÊTE, IGP Pays d’Oc, Colombard, Sauvignon Blanc, 11,5% alk.
JOUIS
DE FÊTE, IGP Pays d’Oc, Grenache Gris, 12 % alk.
JOUIS
DE FÊTE, IGP Pays d’Oc, Merlot, 12,5 % alk.
Kolejną
winnicą, która zatrzymała mnie w biegu degustacji była winnica: Domaine Virgile
Joly prowadzona przez Polkę Panią Magdalenę Bogucką Joly wraz z mężem Virgile’a
Joly.
Domaine
Virgile Joly powstała w 2000 roku i jest jednym z pionierów winiarstwa organicznego
w Langwedocji. Winnice położone są wokół miejscowości Saint Saturnin, zajmują
obszar 15 ha i znajdują się w samym sercu apelacji Tesses du Larzac, zbiory są ręczne,
a wydajność ściśle kontrolowana. Głównym zamierzeniem Virgile’a Joly, który jest
z wykształcenia enologiem, jest robienie win zdrowych, dobrze zrównoważonych i
eleganckich. Są one regularnie doceniane prze krytyków winiarskich i nagradzane
w konkursach krajowych i międzynarodowych (Decanter, Guide Hachette, Jancis
Robinson).
DOMAINE
VIRGILE JOLY 2005, Virgile Blanc, bio(AB), IGP Pays d’Herault, Grenache Blanc
100%, 14% alk.
Wino,
które na poziomie technologicznym zostało dopuszczone do naturalnego utlenienia.
Białe wytrawne wino o intensywnej żółtej barwie. Na nosie dominują dojrzałe aromaty
ziół, miodu, orzechów. W ustach bogate intensywne o wyraźniej kwasowości i
mineralności. Wino dla miłośników win typu Sherry, o naturalnych utlenionych
aromatach.
Zaletą tego wina jest to, że bardzo długo będzie utrzymywać swoje pierwotne właściwości
po otwarciu. Ze względu na proces technologiczny po otwarciu już bardziej nie
może się utlenić, bo już przeszło ten etap. Wino idealne dla miłośników
kieliszka wina, nie koniecznie całej butelki na jeden wieczór. Bardzo dobre
rozwiązanie dla restauratorów, którzy serwują wino na kieliszki.
DOMAINE
VIRGILE JOLY 2006, Virgile Rouge, bio(AB), AOC Coteaux du Languedoc, Grenache
Noir, Syrah, Carignan Noir, 14,5% alk.
Czerwone
wytrawne wino o pięknej intensywnej barwie. Na nosie ujmuje aromatami czerwonych
owoców, jeżyn z odrobiną nut czarnej porzeczki; zaskakujące jak na użyty blend.
Doskonałe wino o przyjemnych taninach. Wino, które warto spróbować.
Jedna
z najstarszych winnic na południu Francji jest Comtes de Lorgeril. Niezależna firma
rodzinna, zarządzana w dziesiątym pokoleniu przez Nicolas & Miren de
Lorgeril. Należy do niej sześć posiadłości w Langwedocji i Rousillon, gdzie
uprawianych jest 350 ha winnic na najlepszych siedliskach w regionie. Wszystkie
posiadłości usytuowane są na wysokości od 250 do 430 metrów, co korzystnie
wpływa na zachowanie świeżości i elegancji wytworzonych win. Było to stoisko, które
zatrzymało mnie na dłuższą chwileczkę.
CHATEAU
DE CIFFRE 2009, Terrois d’Altitude, AOC Faugères, Syrah, Grenache Noir,
Mourvedre, 13,5% alk.
Czerwone
wytrawne wino o intensywnej barwie rubinu. Nos elegancki, złożony z aromatów:
czerwonych owoców, czekolady z odrobiną lukrecji w tle. Na podniebieniu
skoncentrowane, z doskonale wtopionymi garbnikami. Wino, które pije się z
wielką przyjemnością, czując lata doświadczenia i umiejętności robienia
win
o wysokiej klasie jakości. Wino, które chciałabym spróbować do Joasi: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012_07_01_archive.html
CHATEAU
DE CIFFRE 2009, GRAND VIN, AOC Faugères, Syrah, Grenache Noir, Mourvedre, 14,5%
alk.
Czerwone
wytrawne wino o ujmującym głębokim rubinowym kolorze. Nos z przewagą korzennych
aromatów. Na podniebieniu szlachetne, ujmujące swą jedwabistością a zarazem
bogactwem i wyważonym ciężarem. Wino, które powoduje, że chce się wracać do win
francuskich. Wino, które chce zaproponować do Joasi:
Moją,
podróż po południu Francji, chcę zakończyć kieliszkiem wina musującego, robionego
metodą acéstrale.
PRIMA PERLA BLANQUETTE, AOC Blanquette
de Limoux Methode Acéstrale, Mauzac 100%. Wino zostało zakorkowane korkiem Diam.
Methode
Acéstrale jest to najstarsza metoda produkcji win musujących, na której wzorowała
się Szampania podczas produkcji Szampana. Wina musując produkowane tą metodą
powstają wyłącznie ze szczepu mauzac. Dając wina o doskonałej harmonii
świeżych
owoców i roślinnych nutach. Apelacja Blanquette méthode ancestrale to wina ze
sporą dozą cukru resztkowego, niskoalkoholowe (ok. 7%), robione tak jak
dawniej, bez dégorgement, przez co lekko mętne. Wino doskonałe, aby odświeżyć
podniebienie i przystąpić do degustacji kolejnych wyśmienitych win. A podczas
spotkania przy stole doskonałe w połączeniu z wykwintnymi deserami, jak w
przypadku Joasi:
Dla
przypomnienia korek Diam, jest korkiem robionym między innymi przez firmę: Oeneo
Bouchage. Jest to korek, robiony z granulatu uzyskiwanego z recyklingu naturalnych
korków. Technologia ma nawiązywać do stworzenia naturalnego korka, a
także przez zastosowanie nowoczesnych metod produkcji do usunięcia śladów trójchloroanizolu,
którego obecność w korku powoduje zepsucie wina, powstaje tzw. wino korkowe.
Takie korki stosują nie tylko winiarze z południa Francji, ale także producenci
win alzackich jak np.: Hugel.
Za
możliwość uczestnictwa w „Salonie win z południa Francji, Sud de France”
dziękujemy firmie SOPEXA POLSKA.
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz