- opakowanie
tomatillo,
- pół
zielonej papryki,
- pół
zielonego chilli,
- 1
duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku,
- 1
nieduża cebula cukrowa,
- pół
pęczka kolendry,
- sól
Tomatillo
wyjąć z łusek/ łupinek. Z chilli i papryki usunąć pestki.
Tomatillo,
paprykę, chilli umyć, wysuszyć. Razem z nieobranym czosnkiem
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec około 15 minut. Wszystko
włożyć do foliowej torebki lub słoika i zamknąć. Gdy ostygnie
zdjąć skórę i cały miąższ przełożyć do miksera, zmiksować,
przełożyć do miski. Cebulę bardzo drobno posiekać. Liście
kolendry posiekać niezbyt drobno.
Wszystko
połączyć, posolić i wymieszać.
Tomatillo
można kupić u Pana Macieja Jabłońskiego.
świetny ten sos. :)
OdpowiedzUsuńładny kolor
OdpowiedzUsuń