W sobotę, 6 października w Delikatesach Esencja przy Marszałkowskiej odbyła się degustacja produktów z Portugalii importowanych przez firmę Smaki Portugalii.
Towarzyszyła
jej degustacja win z Portugalii, którą prowadził pan Robert Cybulski
przedstawiciel firmy Wineonline - http://www.wineonline.pl
Amarante Vinho Verde 2011 - wino z przepięknego miasteczka Amarante leżącego w dystrykcie Porto. Powstałe z mieszanki szczepów Azal(30%), Trajadura(30%), Loureiro(30%) i Arinto(10%). Lekkie, świeże wino o niskiej zawartości alkoholu (9%). Ma przejrzysty, delikatnie zielony kolor a zapach kojarzy się z cytrusami i owocami o białym miąższu (gruszki). W ustach delikatnie musujące i odświeżające. Podawać mocno schłodzone, 5-8°C, do owoców morza albo pić solo.
Serradayres DOC Tejo Branco - powstałe z mieszanki dwóch lokalnych szczepów, Arinto(50%) i Fernao - Pires(50%) wino o cytrusowym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie aromaty młodych cytrusów, kwiatów pomarańczy i melisy, w ustach tropikalne z niuansami orzechów laskowych i grzanek.
Quinta di Boicao Reserva Branco - wino z regionu Bucelas, znanego regionu winiarskiego niedaleko Lizbony, posiadający terroir i klimat do uprawy wybitnych win białych. Quinta di Boicao powstaje w 100% ze szczepu Arinto, roczna produkcja nie przekracza 14.000 butelek, wino dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego, w nosie połączenie świeżości cytrusowej z nutami maślanymi, miodowymi z delikatnym akcentem nafty. W ustach bardzo harmonijne, eleganckie, z długą końcówką. Idealnie sprawdzi się z pikantnymi mięsami czy pieczonymi rybami.
Catedral Dao Reserva - Kupaż szczepów Tinta Roriz(50%), Alfrocheiro(30%), Touriga Nacional(20%), dojrzewający 6 miesięcy w dębowych beczkach i następne dwa w butelkach. Efektem jest wino o rubinowym kolorze, zapachu dżemu z leśnych owoców i tostowej nucie. W ustach wino jest owocowe, gładkie
i dobrze zrównoważone. Podawać do pieczonych i smażonych mięs oraz do serów podpuszczkowych. Podawać subtelnie schłodzone do temperatury 15-17°C.
Thassos Moscatel de Setubal - Piękny bursztynowy kolor z pomarańczowymi refleksami wyróżniający wina ze szczepu Moscatel starzone w beczkach. Dla tego wina były to dwa lata. Dojrzewanie oraz przedłużona maceracja na skórkach (2 miesiące) zapewnia bogaty aromat suszonych moreli, kandyzowanych skórek pomarańczy, cynamonu i wanilii. W ustach jest przyjemnie słodkie i zharmonizowane. Pasuje do miękkich serów, egzotycznych owoców oraz tradycyjnych portugalskich słodkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz