- ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 50 ml wody,
- masa dyniowa:
- dynia piżmowa – średnia,
- 2 jajka,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- łyżeczka mielonych goździków,
- łyżeczka chilli,
- sól,
- cukier
- masa z jabłek:
- 3 jabłka – ja dałam złotą renetę,
- 50 ml porto,
- łyżka listków tymianku,
- sok z ½ cytryny,
- łyżka cukru
Ciasto: do miksera włożyć mąkę, masło, wlać wodę i dodać sól. Krótko zmiksować. Wyłożyć na ściereczkę, zlepić w kulę i odłożyć do lodówki.
Masa dyniowa:Dynię przekroić na 6 części, wyjąć pestki, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę – aż dynia zmięknie. Gdy ostygnie obrać ze skórki i dokładnie wymieszać z przyprawami a następnie z jajkami.
Masa z jabłek: jabłka obrać ze skórki, przekroić na cztery, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny, dodać porto, tymianek, cukier.
Masa dyniowa:Dynię przekroić na 6 części, wyjąć pestki, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę – aż dynia zmięknie. Gdy ostygnie obrać ze skórki i dokładnie wymieszać z przyprawami a następnie z jajkami.
Masa z jabłek: jabłka obrać ze skórki, przekroić na cztery, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny, dodać porto, tymianek, cukier.
Formę
wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim
formę.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.
Na
podpieczonym cieście ułożyć jabłka, przykryć dynią i piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podawać
samodzielnie lub jako dodatek do mięs pieczonych, drobiu – szczególnie pieczonej kaczki.
Podoba mi się takie połączenie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :]
OdpowiedzUsuńWygląda super:)
OdpowiedzUsuń