Tarta z figami, ze świeżymi figami. warto chociaż raz w sezonie taką upiec.
- 300 g mąki pszennej,
- 60 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 150 g zimnego masła
- 6 fig,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 3 żółtka,
- 6 łyżek cukru drobnego,
- przyprawa do deserów*,
- sherry słodkie
Mąkę, sól, zimne masło, jajka, cukier i cukier waniliowy włożyć do miksera i szybko, krótko zmiksować. Zebrać ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki
tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni
na 20 minut.
Żółtka ubić. Śmietanę ubić z cukrem, ubijając dodać ubite żółtka a następnie przyprawę ( do smaku, około łyżki) i sherry – około 3 łyżek.
Na
upieczonym cieście ułożyć pokrojone w ćwiartki figi. Polać śmietaną i wstawić
do pieca nagrzanego do 210 stopni na 30 minut. Po około 15 minutach ciasto przykryć
od góry papierem.
*przyprawa
do deserów firmy Kamis – cynamon, cukier kandyzowany, goździki, kardamon,
wanilia.
Do
tarty z figami Joasi polecam: Thassos Moscatel de Setubal, Portugalia.
Dostępne:
http://www.wineonline.pl.
Piękny
bursztynowy kolor z pomarańczowymi refleksami wyróżniający wina ze szczepu Moscatel
starzone w beczkach. Dla tego wina były to dwa lata. Dojrzewanie oraz przedłużona
maceracja na skórkach (2 miesiące) zapewnia bogaty aromat suszonych moreli,
kandyzowanych skórek pomarańczy, cynamonu i wanilii. W ustach jest przyjemnie
słodkie i zharmonizowane. Aksamitna słodkość i aromatyczność wina
przepysznie
będzie uzupełniać tartę Joasi. Zestawienie „setubala” i tarty z figami to połączenie,
które niewątpliwie można umieścić w klasyce słodkich połączeń.
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Moscatel de Setubal – to naturalnie wzmacniane wino, którego słodycz jest naturalnie
uzyskiwana w procesie produkcji przez zatrzymanie procesu fermentacji (dodanie
winnego destylatu). W związku z tym uzyskujemy wino: naturalnie słodkie z podwyższoną
zawartością alkoholu.
Jakie te figi są piękne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam figi. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam figi, a ta tarta wygląda super pięknie.
OdpowiedzUsuńbardzo pyszna była ta tarta :)
OdpowiedzUsuń