środa, 10 października 2012

Tarta z figami



Tarta z figami, ze świeżymi figami. warto chociaż raz w sezonie taką upiec.


  • 300 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru pudru, 
  • 4 żółtka,
  • 150 g zimnego masła
  • 6 fig,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 3 żółtka,
  • 6 łyżek cukru drobnego,
  • przyprawa do deserów*,
  • sherry słodkie


Mąkę, sól, zimne masło, jajka, cukier i cukier waniliowy włożyć do miksera i szybko, krótko zmiksować. Zebrać ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 20 minut. 



Żółtka ubić. Śmietanę ubić z cukrem, ubijając dodać ubite żółtka a następnie przyprawę ( do smaku, około łyżki) i sherry – około 3 łyżek.
Na upieczonym cieście ułożyć pokrojone w ćwiartki figi. Polać śmietaną i wstawić do pieca nagrzanego do 210 stopni na 30 minut. Po około 15 minutach ciasto przykryć od góry papierem.
Po wyjęciu z piekarnika dać ciastu spokojnie ostygnąć.



*przyprawa do deserów firmy Kamis – cynamon, cukier kandyzowany, goździki, kardamon, wanilia.



Do tarty z figami Joasi polecam: Thassos Moscatel de Setubal, Portugalia.
Dostępne: http://www.wineonline.pl.

Piękny bursztynowy kolor z pomarańczowymi refleksami wyróżniający wina ze szczepu Moscatel starzone w beczkach. Dla tego wina były to dwa lata. Dojrzewanie oraz przedłużona maceracja na skórkach (2 miesiące) zapewnia bogaty aromat suszonych moreli, kandyzowanych skórek pomarańczy, cynamonu i wanilii. W ustach jest przyjemnie słodkie i zharmonizowane. Aksamitna słodkość i aromatyczność wina
przepysznie będzie uzupełniać tartę Joasi. Zestawienie „setubala” i tarty z figami to połączenie, które niewątpliwie można umieścić w klasyce słodkich połączeń.
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Moscatel de Setubal – to naturalnie wzmacniane wino, którego słodycz jest naturalnie uzyskiwana w procesie produkcji przez zatrzymanie procesu fermentacji (dodanie winnego destylatu). W związku z tym uzyskujemy wino: naturalnie słodkie z podwyższoną zawartością alkoholu.



4 komentarze: