poniedziałek, 1 października 2012

Wine & Food Open Day – część 3, tuńczyk błękitnopłetwy



Jedną z atrakcji Wine & Food Open Day był tuńczyk błękitnopłetwy, jedna z najcenniejszych ryb na świecie.
106 kilogramowa rybka przyjechała do nas z Hiszpanii. Nie był to jeden z większych okazów ale trzeba przyznać, że naprawdę piękna ryba.
Pokaz krojenia został zorganizowany przez Krzysztofa Mazura i mistrza sushi Pawła Wiktorka z firmy Cominport. 


Następnie kawałki tuńczyka trafiły w ręce Alona Thana mistrza sushi, który prowadził kuchnie kilku restauracji w Tokio, w Polsce mieszka od 2003 roku. Założył tu restauracje Izumi Sushi.



W czasie gdy Alon przygotowywał sashimi i sushi, jego żona Alicja Than opowiadała historię sushi.




Tuńczyk błękitnopłetwy stał się też najdroższą zakupioną jadalną rybą w historii – w 2012 roku, podczas noworocznej aukcji na giełdzie rybnej w Tokio za 269 kg rybę zapłacono 736 000 USD. Cena znacznie przewyższająca rynkową została zaoferowana przez właściciela sieci restauracji sushi, który jak tłumaczył, swym postępowaniem chciał wspomóc zniszczone ubieglorocznym kataklizmem regiony Japonii.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ryby. Mogę jeść je bez przerwy,pozdrawiam i zyczę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Joasiu, dzięki za piękną relację! Pozdrawiam Alicja Than

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Alicjo, swietna robota! Pozdrawiam Kuba Korczak

      Usuń