Jedną
z atrakcji Wine & Food Open Day był
tuńczyk błękitnopłetwy, jedna z najcenniejszych ryb na świecie.
106 kilogramowa rybka przyjechała do nas z
Hiszpanii. Nie był to jeden z większych okazów ale trzeba przyznać, że naprawdę
piękna ryba.
Pokaz krojenia został zorganizowany przez Krzysztofa
Mazura i mistrza sushi Pawła Wiktorka z firmy Cominport.
Następnie kawałki tuńczyka trafiły w ręce Alona
Thana mistrza sushi, który prowadził kuchnie kilku restauracji w Tokio, w Polsce
mieszka od 2003 roku. Założył tu restauracje Izumi Sushi.
W czasie gdy Alon przygotowywał sashimi i sushi, jego
żona Alicja Than opowiadała historię sushi.
Tuńczyk
błękitnopłetwy stał się też najdroższą zakupioną jadalną rybą w historii – w
2012 roku, podczas noworocznej aukcji na giełdzie rybnej w Tokio za 269 kg rybę
zapłacono 736 000 USD. Cena znacznie przewyższająca rynkową została zaoferowana
przez właściciela sieci restauracji sushi, który jak tłumaczył, swym
postępowaniem chciał wspomóc zniszczone ubieglorocznym kataklizmem regiony Japonii.
Uwielbiam ryby. Mogę jeść je bez przerwy,pozdrawiam i zyczę smacznego
OdpowiedzUsuńwow jaki ogromny
OdpowiedzUsuńa to nie był z tych największych....
UsuńPani Joasiu, dzięki za piękną relację! Pozdrawiam Alicja Than
OdpowiedzUsuńPani Alicjo, swietna robota! Pozdrawiam Kuba Korczak
Usuń