Jakiś
czas temu u moich przyjaciół gościła Pani Donka z Szumena w Bułgarii.
Zostaliśmy zaproszeni i ugoszczono nas między innymi banicą.
Banicę
robię od dawna w domu ale według innego przepisu i czary, które odprawiała Pani
Donka zrobiły duże wrażenie a banica wyszła bardzo smaczna.
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 400 ml mleka lub wody,
- łyżeczka sody,
- 4 jajka,
- opakowanie ciasta filo,
- 300 gram sera białego – feta,
- olej,
Jajka
roztrzepać w misce, jogurt wymieszać z sodą i dodać do jajek, dolać mleko lub
wodę i całość wymieszać.
Blachę
z wysokim rantem posmarować olejem i „skropić” masą jogurtowo jajeczną.
Z
płatów ciasta drapować „kwiaty”, które układać jeden przy drugim.
Między „płatki
kwiatów” wkładać kawałki sera.
Skropić wszystko olejem.
Wstawić
na sam dół do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na kilka minut – ciasto ma
się zrumienić od dołu, a następnie postawić na najwyższej półce i zapiec od
góry.
Następnie całość polać masą jajeczno-jogurtową i wstawić na środkową
półkę na około 15-20 minut – ciasto ma się zrumienić.Wyjąć.
I teraz zaczynają się czary. Blachę z banicą należy odwrócić do góry dnem i
ustawić na czymś tak aby nie dotykała do blatu – musi być przepływ powietrza.
Pani Donka ustawiła blachę na dwóch miseczkach. Przypominam – blachę odwróconą
do góry dnem. Następnie należy ją przykryć ściereczkami lub ręcznikiem aby nie
ostygła. Po około 20 minutach blachę można już odwrócić, banica jest gotowa.
Dobrze
upieczona banica nie wypadnie z blachy.
O, matko! Jakie to musi byc pyyyyyszne!!!! Muszę koniecznie kuoic ciasto filo i wypróbowac ten przepis:D
OdpowiedzUsuńBanica wyszła super. Na nasze życzenie Pani Donka robiła drugą, dzięki czemu mogłam dokładnie podpatrzeć :) Druga też znikła szybko :))
UsuńPierwszy raz jadłam. Było pysznie. I jak szybko się robiło:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie czary. Efekt końcowy piękny.
OdpowiedzUsuńAch, ależ to musiało przepysznie smakować! (Piękny talerz na pierwszym zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę banica była pyszna :)
Usuńrzeczywiście czary gary - bardzo ciekawe :) fajnie, że to wstawiłaś :)
OdpowiedzUsuńaż trudno uwierzyć, ale naprawdę banica nie wypadła... a powinna ;)
UsuńNo i świetnie wygląda i tak smakuje :)
efekt koncowy:) wiecej niż smaczny:) łakomstwo zostało zaspokojone:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy! banica wedle przepisu mamy mojego męza bułgara :D musi być smaczna!
OdpowiedzUsuńbłąd!!! jest bardzo smaczna :D serdecznie pozdrawiam
Usuń