wtorek, 20 listopada 2012

eskalopki cielęce z szałwią ananasową



  • 60 dag górki cielęcej,
  • masło klarowane,
  • świeża szałwia ananasowa,
  • sól,
  • 100 ml białego wina.
Górkę cielęcą oczyścić z błon, pokroić na 6 kotletów. Każdy kotlet delikatnie rozbić nadając mu owalny kształt – mięso rozbijać przez folię spożywczą.
Kotlety posolić.
Szałwię umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Wybrać kilka, najlepiej tyle ile jest kotletów ładnych listków.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło klarowane, położyć wybrane listki szałwii, chwilę ( około minuty) podsmażyć z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Usmażone listki wyjąć na ręcznik papierowy, odłożyć.
Na patelnię położyć kotlety, obsmażyć z jednej strony na rumiano, dorzucić resztę szałwii, obrócić kotlety, obsmażyć z drugiej strony, zmniejszyć temperaturę smażenia, dosmażyć chwilę. Z patelni zlać tłuszcz i wlewać na nią 100 ml wina. Wino odparować, do zgęstnienia. Polać nim eskalopki. Na wierzchu układać smażone listki szałwii.
Eskalopki podałam z topinamburem i szparagami.



Do eskalopków z cielęciny z szałwią ananasową Joasi polecam: Misiones de Rengo 2011, Sauvignon Blanc, Valle Central, Chile. Ogólnie dostępne, cena około 30 zł.
Białe wytrawne wino o słomkowej barwie z srebrnymi refleksami. Na nosie ujmuje zielonymi aromatami szczepu sauvignon blanc: biała porzeczka, pokrzywa, trawiaste nuty zamykają całość bukietu wina. Na podniebieniu apetyczne, soczyste z bobrze zrównoważoną kwasowością wina z owocem. Charakter sauvignon blanc, doskonale sprawdzi się w tym zestawieniu. Delikatne smaki cielęciny zostaną podbite przez wino a wino zyska dodatkowych owocowych aromatów.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz



P.S. Sauvignon Blanc: to biały szczep, który swoje korzenie ma w zachodniej Francji. Dzisiaj, możemy go spotkać na całym świecie. Doskonale zadomowił się w Nowej Zelandii, gdzie przeżywa swoją drugą młodość. Jeżeli mówimy o winach z: Loire Valley, Sancerre, Pouilly-Fume, to zawsze powinniśmy myśleć o aromatach i charakterze sauvignon blanc, z którego są robione te wina.


2 komentarze: