czwartek, 22 listopada 2012

Gęsina na św. Marcina - warsztaty





Listopad jest miesiącem gęsi a to za sprawą akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” realizowanej na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.  Z tej okazji w restauracji Krasnodwór, biorącej udział w akcji, zorganizowano spotkanie dla blogerek.
I było to wspaniałe spotkanie. I to nie tylko dlatego, że wszystkie Dziewczęta były miłe i sympatyczne, że miałyśmy możliwość dokładnie poznać gąski, odkryć ich pełen urok ale również dlatego a w zasadzie przede wszystkim dlatego, że miałyśmy przyjemność spędzić czas w towarzystwie Artura Moroza szefa kuchni Bulaj w Sopocie, który zapoznawał nas z przemiłymi i pysznymi gąskami.
Miał czas i cierpliwość dla nas, dla naszych bardziej lub mniej dociekliwych pytań.
W trakcie warsztatów przygotowałyśmy i zjadłyśmy :


- okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi

 

- żydowska czernina – bez krwi gęsiej

- gęś z gąskami


- konfitowane udo gęsie z jabłkiem – uda gęsie duszone/gotowane w gęsim tłuszczu

- pierś z sosem żurawinowym


- pierś pieczona w soli morskiej
 
- sałatka z żołądków


- wątróbki gęsie w bekonie


- gęś w kiszonej kapuście 


A na dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnym dymie dwa tygodnie….. i czy czegoś jeszcze trzeba….;)


Bardzo dziękujemy za wspaniałe spotkanie i prosimy o więcej.




3 komentarze: