Spotkanie
z winem to wielkie wydarzenie, przygoda która zawsze kończy się wspomnieniem:
ludzi, aromatów, kolorów i win, które przypadają do smaku i zapadają w pamięć
zapachowo – smakową. A III Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P był przepełniony
dobrą energią i winami, których łatwo nie da się zapomnieć.
Wina
z Francji, są zawsze okazją aby zamarzyć o eleganckim stylu i szyku nie tylko
win. Myślami przenieś się do pięknych winnic i pól malowanych lawendą na
południu Francji. Takie miłe chwile z odrobiną luksusu chce nam zaproponować
Arrogant Frog. „Arogancka żaba” wie doskonale, że aby zadowolić nasze podniebienia
musi mieć smak i styl. Wina z serii Arrogant Frog, uciekają w smak nowo
światowych win. Jednak nie wypierają się swoich korzeni, czerwone wina powstają
na bazie między innymi odmian: grenache, syrah i mourvedre. Te szczepy są
podstawą produkcji win w Dolinie Rodanu. Białe wina natomiast powstają na
bazie: chardonnay, viognier, sauvignon blanc w różnych zestawieniach.
Wina
czerwone są przyjemne na nosie, pełne ujmujących aromatów czerwonych owoców. Na
podniebieniu skoncentrowane nie za ciężkie. Są aksamitne gładkie, wina które
przyniosą nam wiele przyjemności i wrażeń kulinarno-winnych.
Białe
wina to też propozycja win, które świetnie sprawdzą się jako doskonały
aperitif, jak także wino do letnich lekkich dań.
Dolina
Rodanu to ziemia, która wykarmiła wiele pokoleń i dała światu wiele doskonałych
win i ludzi, którzy stworzyli i tworzą jedną z najbardziej elitarnych apelacji
świata: Châteauneuf de Pape. Châteauneuf de Pape
de La Gardine to wina rodziny Brunel. Wina rodziny Brunel zawdzięczają swoją
niekwestionowaną wysoką pozycję wśród liderów prestiżowej apelacji nie tylko
wysokiej jakości win (Châteauneuf de Pape Cuvee Tradition 92 punktów u Roberta Parkera),
ale także specjalną butelką. Butelka została zaprojektowana przez Gastona
Brunela. Jej kształt ma przywodzić na myśl stare, dmuchane ustami butelki –
takie jakie Gaston znalazł w swojej piwnicy. Ta butelka jest znakiem towarowym,
zastrzeżonym dla La Gardine. W tym roku na rynek polski ma trafić butelka 1,5
litrowego Châteauneuf de Pape od Bruneli.
Kolejnymi
winami, które okazały się doskonałą okazją do zanurzenia nosa w kieliszku, była
winnica Caparzo i wino Borgo Scopeto Vinsanto. Wino pochodzi z Toskanii, gdzie obok
Chianti, Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino, produkuje się Vino Santo.
Dzisiaj to wino produkuje się prawie w całych Włoszech, jednak największym
prestiżem cieszy się apelacja Vin Santo del Chianti. Produkuje się je ze
szczepów: Trebbiano Toscana
i
Malvasia. Są to wina słodkie o zawartości alkoholu ok. 16%. Surowcem do
produkcji wina są podsuszone winogrona (dawniej winogrona suszono na słomkowych
matach, dzisiaj podwiesza się kiści winogron pod sufitem w przewiewnych
pomieszczeniach). Z takiego moszczu produkuje się wino, które następnie jest
napełniane w malutkie beczki i przechowywane (beczki są umieszczane na
strychach nie w piwnicach) od 3 do 10 lat. Wino we Włoszech jest pite do
migdałowych ciasteczek z Toskanii – cantucci. Ciasteczka moczy się w słodkim
eliksirze, aby rozmiękczyć je i oddać się przyjemności smakowania tych dwóch włoskich
delikatesów.
Recanati
z Izraela to wina, które przyciągają nie tylko doskonałym smakiem, lecz także wspaniałą
historią i tradycją. Bliski Wschód to kolebka winiarstwa. Winnica Recanti została
założona przez grupę miłośników wina, pod przewodnictwem Lennego Recanati w 2000
r. Winorośl jest uprawiana w Górnej i Dolnej Galilei. Winiarnia natomiast
znajduje się w dolinie Hefer. Czerwone wino produkuje się z odmian cabernet
sauvignon, merlot, shiraz, cabernet franc, barbera, zinfandel i petit syrah. Białe
wina wytwarza się z odmian: chardonnay, sauvignon blanc i riesling. Wszystkie
wina Recanati są koszerne – potwierdza
to
stempel rabina na kontretykiecie i certyfikat koszerności. Kaszrut - prawo
dotyczące zasad koszerności - reguluje również uprawę winorośli. W Szabasowy
Rok, czyli co siedem lat, winnica powinna sobie „odpocząć”, a więc przez rok
nie być eksplorowana. Zbiory muszą się odbywać pod przykryciem, a ludzie
pracujący w winnicach powinni być praktykującymi
Żydami.
Wszystkie dodawane do wina produkty, takie jak np. drożdże, powinny być koszerne.
Szabas (sobota) oraz inne ważne święta żydowskie muszą być dniami wolnymi od pracy
w winnicy. Wina od tego producenta, to wielka rzecz. Bardzo dobre wina,
przepełnione bogatym aromatem i doskonałym smakiem.
Moją
wędrówkę po „ Salonie”, chciałabym zakończyć winami z dalekiego kraju:
Urugwaju. Winna Traversa, to wina które chcą nam swoim zapachem i smakiem opowiedzieć
o kraju swojego pochodzenia. Flagowym szczepem Urugwaju jest tannat, dający
bogate, intensywne w smaku i zapachu wina. Tego przykładem niech będzie wino:
Noble Aliznza, oznaczające szlachetne przymierze. Wino jest stworzone przez
trzy szczepy: tannat, merlot i marselan. Trunek iście królewski o intensywnej
czerwonej barwie z rubinowymi refleksami. Nos ujmujący bogactwem aromatów
dojrzałych czerwonych owoców i czekoladowych nut. Na
podniebieniu
apetyczny, harmonijny z doskonałą strukturą. Doskonałe wino, które polecam do
wypróbowaniem z Joasi: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/03/zapiekanka-ziemniaczana-z-dzikiem-i-z.html.
Za
możliwość uczestnictwa w III Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P,
dziękuję Firmie
M&P
Wina i Alkohole.
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
jakoś te izraelskie wina nie trafiły w mój gust....
OdpowiedzUsuńmoim zdecydowanym faworytem był Riesling Waipara z Nowej Zelandii:))
Usuń