23
października były uroczyście obchodzone 3 urodziny Izumi Sushi Biały Kamień,
jednej z restauracji, których właścicielami są Alicja i Alon Than. Alon Than
jest najwybitniejszym mistrzem sushi w Polsce, znawca kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Prowadził kuchnie kilku restauracji w Tokio, w Polsce
mieszka od 2003 roku.
Alicja Than - japonistka, znawczyni kultury i kuchni
Japonii. Prowadzi bloga
Skoro
sushi to nie mogło zabraknąć tuńczyka, a jeżeli to Izumi to tuńczyk błękitnopłetwy, jedna z najcenniejszych ryb na świecie.
120 kilogramowa ryba przyjechała do nas z Hiszpanii.
Za sprowadzenie i pokaz krojenia tuńczyka odpowiadał
Krzysztof Mazur i mistrz sushi Paweł Wiktorek z firmy Cominport.
Następnie kawałki tuńczyka trafiły w ręce samego Alona Thana.
Skoro
urodziny to i tort, na którym oczywiście nie zabrakło sushi.
Tort
wykonany przez cukiernię Włodzimierza Czubaka.
Świętować
urodziny można było popijając wino Choya oraz wina z Centrum Wina.
Dla
gości śpiewał Piotr Lisiecki.
Imprezę
prowadziła Ewa Szabatin, która jednocześnie była projektantką sukni pani
Alicji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz