- Karczek cielęcy,
- 600 gram boczku z dzika,
- 20 gram grzybów suszonych,
- łyżka tymianku świeżego,
- łyżka majeranku świeżego,
- ½ kajzerki,
- 50 ml ginu,
- łyżeczka zmielonych przypraw (ziele angielskie, kolendra, pieprz czarny),
- sól,
- 1 cebula,
- olej,
- 4 ząbki czosnku.
- 400 ml wina białego półwytrawnego
Karczek
cielęcy oczyścić, umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż tak aby otrzymać jak największy
płat. Mięso lekko stłuc. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić lekko soląc na
oleju a następnie dodać suszone rozdrobnione grzyby (ja nie moczę grzybów).
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Zmielić boczek, cebulę z grzybami i
kajzerkę. Wlać gin, dodać zioła, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Na
karczku ułożyć farsz wzdłuż dłuższego boku, nie rozsmarowywać go. Zawinąć i spiąć
go wykałaczkami a następnie sznurkiem zasznurować wokół wykałaczek. Mięso
oprószyć solą. Polać olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na
20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Gdy piekarnik osiągnie
wymaganą temperaturę posmarować mięso olejem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem
i polać winem. Piec 50 minut, w trakcie pieczenia polewać mięso wytworzonym
sosem. W razie potrzeby dolać wodę.
Można
podawać na ciepło i zimno.
Wygląda bardzo apetycznie:)musi by smaczny.
OdpowiedzUsuń