poniedziałek, 19 listopada 2012

Karczek cielęcy z dzikiem i grzybami



  • Karczek cielęcy,
  • 600 gram boczku z dzika,
  • 20 gram grzybów suszonych,
  • łyżka tymianku świeżego,
  • łyżka majeranku świeżego,
  • ½ kajzerki,
  • 50 ml ginu,
  • łyżeczka zmielonych przypraw (ziele angielskie, kolendra, pieprz czarny),
  • sól,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • 4 ząbki czosnku.
  • 400 ml wina białego półwytrawnego


Karczek cielęcy oczyścić, umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż tak aby otrzymać jak największy płat. Mięso lekko stłuc. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić lekko soląc na oleju a następnie dodać suszone rozdrobnione grzyby (ja nie moczę grzybów). Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Zmielić boczek, cebulę z grzybami i kajzerkę. Wlać gin, dodać zioła, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Na karczku ułożyć farsz wzdłuż dłuższego boku, nie rozsmarowywać go. Zawinąć i spiąć go wykałaczkami a następnie sznurkiem zasznurować wokół wykałaczek. Mięso oprószyć solą. Polać olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę posmarować mięso olejem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem i polać winem. Piec 50 minut, w trakcie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem. W razie potrzeby dolać wodę.
Można podawać na ciepło i zimno.



1 komentarz: