Kluski ziemniaczane czyli kopytka :)
2 kg ziemniaków mączystych,
3 jajka,
600 g mąki pszennej,
sól,
mąka do podsypywania,
Ziemniaki ugotować w mundurkach, schłodzić.
Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę.
Wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka, sól i szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto ziemniaczane należy szybko wyrobić, nie „pieścić” go gdyż tego bardzo nie lubi.
Ciasto podzielić na części, z każdej formować wałeczki grubości około 1,5-2 cm, podsypując mąką, następnie spłaszczać je lekko nożem i kroić pod skosem na kawałki grubości około 1 cm.
Partiami wrzucać do wrzącej osolonej wody. Zamieszać ją, przykryć pokrywką, gdy się zagotują wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane masłem, skwarkami, podsmażane…
haaaaaa
OdpowiedzUsuńnie miałam pomysłu na obiad, wchodzę do ciebie i już wiem, co dzisiaj będzie:)
uwielbiam!
:D
UsuńW każdej postaci:) zwłaszcza jak ktoś przygotuje:))
OdpowiedzUsuńzrobione przez kogoś:) podsmażone z cebulka i boczkiem pychota :)
OdpowiedzUsuńz cebulka i boczusiem.... pychota:)
OdpowiedzUsuńMniam,moje ulubione kluseczki.
OdpowiedzUsuń