piątek, 23 listopada 2012

Kopytka



Kluski ziemniaczane czyli kopytka :)



  • 2 kg ziemniaków mączystych,

  • 3 jajka,

  • 600 g mąki pszennej,

  • sól,

  • mąka do podsypywania,




Ziemniaki ugotować w mundurkach, schłodzić.

Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę.

Wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka, sól i szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto ziemniaczane należy szybko wyrobić, nie „pieścić” go gdyż tego bardzo nie lubi.

Ciasto podzielić na części, z każdej formować wałeczki grubości około 1,5-2 cm, podsypując mąką, następnie spłaszczać je lekko nożem i kroić pod skosem na kawałki grubości około 1 cm.

Partiami wrzucać do wrzącej osolonej wody. Zamieszać ją, przykryć pokrywką, gdy się zagotują wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane masłem, skwarkami, podsmażane…












6 komentarzy:

  1. haaaaaa
    nie miałam pomysłu na obiad, wchodzę do ciebie i już wiem, co dzisiaj będzie:)
    uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. W każdej postaci:) zwłaszcza jak ktoś przygotuje:))

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobione przez kogoś:) podsmażone z cebulka i boczkiem pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z cebulka i boczusiem.... pychota:)

    OdpowiedzUsuń