Jeżeli
może być czerwone sauvignon blanc to czemu nie może być białego cabernet sauvignon.
I jest: Blanc de Cabernet 2011, Albastrele, Mołdawia.
Na
spotkaniu Mołdawia w Kieliszku, które odbyło się 15 października 2012 roku Warszawie
w Hotelu La Regina, organizowanego we współpracy z Magazynem Wino jednym z
zaproszonych producentów była winnica: Albastrele Wines S.R.L. www.acorex.net.
W swoim portfolio producent ma
wiele sztamowych mołdawskich win takich jak: Kagor Lidia, Izabela. Obok tych
win na degustacji znalazło się, także tzw. „brzydkie kaczątko”, nie pasujące do
obrazu Mołdawii, lecz może z niego wyrośnie piękny łabędź, który będzie sławił na
nowo ten kraj.
Blanc
de Cabernet 2011, Albastrele, Mołdawia
Białe
wytrawne wino, które powstaje dzięki specjalnej technologii. Tajemnicą tej
metody jest fakt, że do fermentacji przeznaczany jest tylko miąższ z winogron
bez skórek. Jak wiadomo w skórkach znajdują się barwniki odpowiedzialne za
barwę w winie. Wykluczenie skórek
(źródła
koloru) z procesu fermentacji eliminuje czerwoną barwę wina. Dzięki temu mamy
białe wino z czerwonego szczepu: cabernet sauvignon - o pięknym złotym kolorze.
Bukiet
wina to aromaty szczepu sauvignon blanc: białe kwiaty, liście czarnej
porzeczki, nuty trawy i pokrzywy w tle. Nie jest to dziwne, zważywszy na fakt,
że cabernet sauvignon to krzyżówka: sauvignon blanc i cabernet franc. Na
podniebieniu skoncentrowane, apetyczne, dobrze ułożone wino o przyjemnej ziołowej
goryczce w zakończeniu. Wino rekomendowane prze producenta do: risotto, sushi,
białego mięsa drobiowego, ryb, owoców morza ja chętnie spróbowałabym z Joasi:
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz