czwartek, 8 listopada 2012

Mołdawia w kieliszku. (Nie)zwykłe wino - część II


Jeżeli może być czerwone sauvignon blanc to czemu nie może być białego cabernet sauvignon. I jest: Blanc de Cabernet 2011, Albastrele, Mołdawia
Na spotkaniu Mołdawia w Kieliszku, które odbyło się 15 października 2012 roku Warszawie w Hotelu La Regina, organizowanego we współpracy z Magazynem Wino jednym z zaproszonych producentów była winnica: Albastrele Wines S.R.L. www.acorex.net.



W swoim portfolio producent ma wiele sztamowych mołdawskich win takich jak: Kagor Lidia, Izabela. Obok tych win na degustacji znalazło się, także tzw. „brzydkie kaczątko”, nie pasujące do obrazu Mołdawii, lecz może z niego wyrośnie piękny łabędź, który będzie sławił na nowo ten kraj.



Blanc de Cabernet 2011, Albastrele, Mołdawia
Białe wytrawne wino, które powstaje dzięki specjalnej technologii. Tajemnicą tej metody jest fakt, że do fermentacji przeznaczany jest tylko miąższ z winogron bez skórek. Jak wiadomo w skórkach znajdują się barwniki odpowiedzialne za barwę w winie. Wykluczenie skórek
(źródła koloru) z procesu fermentacji eliminuje czerwoną barwę wina. Dzięki temu mamy białe wino z czerwonego szczepu: cabernet sauvignon - o pięknym złotym kolorze.
Bukiet wina to aromaty szczepu sauvignon blanc: białe kwiaty, liście czarnej porzeczki, nuty trawy i pokrzywy w tle. Nie jest to dziwne, zważywszy na fakt, że cabernet sauvignon to krzyżówka: sauvignon blanc i cabernet franc. Na podniebieniu skoncentrowane, apetyczne, dobrze ułożone wino o przyjemnej ziołowej goryczce w zakończeniu. Wino rekomendowane prze producenta do: risotto, sushi, białego mięsa drobiowego, ryb, owoców morza ja chętnie spróbowałabym z Joasi:

Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz