wtorek, 27 listopada 2012

Papryka faszerowana jarmużem





  • jarmuż,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • ognista mieszanka przypraw,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej lub oliwa do duszenia,
  • cukier,
  • jajko,
  • 100 gram cheddara,
  • 22 małe papryczki,

Jarmuż brałam na tzw. oko, kilka liści – około 5. Jarmuż umyć, wyciąć z liści nerwy, sparzyć w osolonej i ocukrzonej wodzie, osuszyć.
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie. Dodać sól, gdy cebula zmięknie dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek a następnie jarmuż. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz z kolendrą i ognistą mieszankę przypraw (można użyć chilli, papryki ostrej…) do smaku. Następnie dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia i dodać starty ser. Wymieszać.
Papryczki umyć, odciąć wierzch z ogonkiem ( zachować), wyjąć pestki.
Tak przygotowanym farszem wypełniać papryczki, zamykać ogonkami.
Posmarować każdą papryczkę oliwą, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.

Jarmuż od Pana Ziółko http://panziolko.pl/

5 komentarzy:

  1. o czekoladzie zapomniałaś napisać:) ostrość wnętrza złagodziła słodycz czekolady :) po prostu feeria smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. no zawsze mówiłam ze nie będę czytać przepisów bo się nie znam, wole zjeść i sie oblizać:)

    OdpowiedzUsuń