piątek, 30 listopada 2012

Pierogi z jarmużem




  • jarmuż,
  • cebula,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • ognista mieszanka przypraw,
  • gałka muszkatołowa,
  • tłuszcz do duszenia,
  • cukier,
  • jajko,
  • 200 gram cheddara
Jarmuż brałam na tzw. oko, kilka liści – około 10-12. Jarmuż umyć, wyciąć z liści nerwy, sparzyć w osolonej i ocukrzonej wodzie, osuszyć.
Cebulę (dużą lub dwie mniejsze) pokroić w kostkę i poddusić na oleju, oliwie lub maśle – tłuszcz musimy wybrać sami – ja użyłam oliwy. Dodać sól, gdy cebula zmięknie dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek (ja dodałam dwa ładne ząbki)a następnie jarmuż. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz z kolendrą i ognistą mieszankę przypraw (można użyć chilli, papryki ostrej…) do smaku. Następnie dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia i dodać starty ser. Wymieszać.
Ciasto na pierogi
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje jarmużu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjmować. Podawać polane masłem lub podsmażane.

A tu na temat ciasta na pierogi:


jarmuż z pola Państwa Majlertów http://www.majlert.pl/

1 komentarz: