wtorek, 6 listopada 2012

Pierś kaczki w soku jabłkowym.


  • 4 piersi z kaczki,
  • 500 ml soku jabłkowego,
  • 100 mil porto,
  • kilka gałązek tymianku,
  • sól,
  • pieprz

Piersi umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa.
Włożyć do miski przekładając tymiankiem. Zalać sokiem jabłkowym i porto. Odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny.
Piersi kaczki wyjąć z zalewy, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Kłaść na zimnej patelni skórą do dołu aż się wytopi tłuszcz, a skórka nabierze rumianego koloru,  następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć 3 minuty. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut (zależy od wielkości piersi). Wyjąć z pieca i odstawić na około 2 minuty.
Kaczka powinna być w środku różowa.



Pierś kaczki podałam z szarlotką z dynią



Do piersi kaczki w soku jabłkowym Joasi polecam: Piesporter Riesling Auslese 2011, Mosela, Niemcy. Ogólnie dostępne, cena około 37 zł.

Białe wino ze szczepu riesling z późnego zbioru. Na nosie eksploduje potęgą aromatów: moreli, suszonych skórek pomarańczy. Na podniebieniu soczyste, skoncentrowane z przyjemną owocowością rozwijającą się i pozostawiającą długo na podniebieniu. Przy doborze wina do kaczki jednym z wyznaczników jest kwasowość wina, która udźwignie
tłustość kaczki i pozwoli z przyjemnością delektować się daniem. W tym przypadku kaczka w soku z jabłek to idealny partner dla aromatycznego z doskonałe zaznaczoną kwasowością i słodyczą wina.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Klasyczne połączenia z kaczką to czerwone wino ze szczepu pinot noir, Bordeaux z Prawego Brzegu (z przewagą merlota), barbera, barolo, ale też riesling z późnych zbiorów do kaczki w pomarańczach.

5 komentarzy:

  1. ale soczysta! aż ślinka cieknie:)
    ostatnio moj em robił piersi z kaczki z jabłkami, ale nie wyszły mu specjalne. Zapiszę twój przepis, bo od razu widać, że to musi być poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie upieczona. Sama za kaczką nie przepadam, ale mój Zielonooki tak. Więc chętnie skorzystam z przepisu, bo urzekło mnie szczególnie to porto :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dochodzę do wniosku, że "stosowne" białe winko idzie ze wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdzie można kupić takie wino ?

    OdpowiedzUsuń