środa, 7 listopada 2012

Rogale kruche z nadzieniem


  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml śmietany gęstej 18%,
  • 100 g zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • białko,
  • dżem na nadzienie – ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki z nalewki,
  • cukier puder do posypania rogalików


Mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia, masło wrzucić do malaksera i szybko zmiksować, wyjąć, zlepić w kulę.
Można oczywiście mąkę przesiekać z masłem, dodać proszek do pieczenia, następnie dodać śmietanę, cukier i zagnieść ciasto.
Ciasto wałkować na grubość około 3 mm, wycinać niewielkie trójkąty – z porcji wyszło mi 30 rogalików. Najlepiej trójkąty równoramienne. U podstawy każdego trójkąta kładziemy dżem i zwijamy zaginając końce, formujemy rogaliki. Końce rogalików zlepiamy rozmąconym białkiem. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do pieca nagrzanego do 200 stopni.
Gorące posypujemy cukrem pudrem.


5 komentarzy:

  1. Przypomniały mi się smaki dzieciństwa :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) kiedyś kruche ciastka, różnej maści były bardziej popularne niż teraz... a szkoda...

      Usuń
  2. Mam słabość do takich rogalików! Mogę kilka?
    Ależ pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń