Do końca tygodnia w restauracji Delikatesy.Esencja trwał będzie tydzień portugalskich conservas, podczas którego będą oswajane rybki z puszki.
Ale nie nasz paprykarz szczeciński a wspaniałe
sardynki, makrele i tuńczyki, które w puszkach zamykane są w czasie do trzech
godzin od przybycia do portu. W Portugalii fabryki przetwórstwa ryb znajdują
się w pobliżu oceanu.
Do 19 listopada będzie można spróbować kilu przekąsek,
w których będą grały główną rolę ryby z puszki. Czasem są to zaskakujące propozycje
podania, ale wszystkie warte spróbowania i wykorzystania w domu.
sałatka z dorsza z ciecierzycą, cebulką,
kolendrą i jajkiem,
filety z makreli na purée ziemniaczanym z
pieczonymi burakami i ogórkiem kiszonym,
małe makrelki na purée dyniowym z szałwią i
chrzanową panna cottą,
sardynki z sosem curry i ziemniakiem w mundurkach
tuńczyk na salsie z ogórków, pomidorów,
papryki i kolendry
Smaki Portugalii oraz Delikatesy Esencja zapraszają.
www.smakiportugalii.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz