Wino
i jedzenie to odwieczny temat rozmów przy stole. Dla Europejczyków, którzy codziennie
obcują z winem przy posiłkach to ogromna przyjemność. Dla mnie odkrywanie tych
naturalnych połączeń to ogromna przygoda. Podczas mojej ostatniej wizyty we
Francji miałam
okazję odkrywać tajemnice ukryte w winie, które ujawniały się za pomocą potraw.
Jedną z takich tajemnic wina jest sól w potrawie.
Sól
i wino to odwieczna para w kuchni na dobre i na złe.
Na
dobre, gdy jest odpowiednie wino, to znaczy:
-
wino o stosunkowo niskiej zawartość alkoholu. Sól podnosi wrażenie
alkoholowości wina
-
wino o miękkich garbnikach. Wina czerwone z natury są obfite w garbniki.
Garbniki w kontakcie z solą wywołują uczucie papieru ściernego na podniebieniu.
Wina, które nie posiadają garbników są to młode białe wina i właśnie one najlepiej
czują się w towarzystwie soli
-
sól w daniu doskonale komponuje się z winami o podwyższonej zawartości cukru
jak np. wina z późnych zbiorów.
Dania
słone jak: sery dojrzewające, ser feta, szynki, wędliny szczególnie wędzone, kalmary
smażone w oleju, ryby z kryształkami soli, są magicznym partnerem dla win o
naturalnej kwasowości. Wino takie, doda lekkości potrawie, wzniesie uczucie
słoności w daniu i wydobędzie słodycz owocu wina. Takie wina wydobywają z dań
całą jego bogactwo bez utraty swej osobowości.
Doskonałym
przykładem jest zestawienie szynki z białym winem: Viré- Clessé AOC White Cuvée
Spéciale 2011, France http://www.cavedevire.fr/index.php/aoc-vire-clesse-white
Białe
wytrawne wino zrobione w 100% ze szczepu chardonnay. Wino o żółtym kolorze z
pięknymi srebrnymi refleksami. Na nosie eleganckie, dystyngowane a zarazem
uwodzi aromatem
owoców cytrusowych i białych letnich kwiatów. Na podniebieniu apetyczne, świeże
z dyskretną kwasowością nie burzącą gładkiej tekstury wina. W zestawieniu z naturalnie
słoną szynką, zagubiło swą kwasowość na rzecz ukrytej owocowej słodyczy.
Uczucie
słoności zostało zastąpione apetyczną aksamitnością mięsa. Na pozór proste zestawienie
okazało się kluczem do zrozumienia ważności kwasowości wina w zestawieniu
ze
słonymi potrawami. Kwasowość wina pełni również ogromną role w zestawieniu z bogatymi,
tłustymi potrawami.
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
Jeżeli
przesolimy potrawę to możemy uratować ją wlewając do niej wino z wyczuwalną
goryczką (królestwo garów)
Ale ciekawostka!
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam,serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń