- 250 g mąki,
- 125 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki cukru,
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę,
masło, jajko, łyżeczkę soli, ½ łyżeczki cukru, skórkę wrzucić do malaksera i
zmiksować. Następnie zlepić w kulę, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki
najlepiej na całą noc.
Ciasto
wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim wyłożoną
papierem tortownicę formując boki wysokości około 3-4 cm. Przykryć papierem do
pieczenia, wsypać fasolę, groch… i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190
stopni, po około 20 minutach zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut
na złoty kolor.
- 1,2 kilograma dyni
- 6 żółtek,
- 4-5 łyżek cukru pudru,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 100 ml rumu,
- ½ łyżeczki mielonych goździków,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- ½ łyżeczki cynamonu
Dynię
(użyłam muscat de provence) pokroić na kawałki i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Dynię piekę ze skórką, z upieczonej
łatwiej się ją zdejmuje. Upieczoną zmiksować, przełożyć do garnka, dodać wszystkie
przyprawy zagotować, chwilę gotować, aby przecier nabrał smaku, przetrzeć przez
sito. Dodać rum i gotować. Powinniśmy otrzymać 500 ml przecieru.
Żółtka
utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek dodać mąkę, wymieszać. Cały czas mieszając
powoli dolewać gorącą dynię. Następnie przelać wszystko do garnka i cały czas
mieszając zagotować. W razie potrzeby masę dosłodzić. Tartę można zrobić na
słodko jak również troszkę bardziej wytrawną. Wylać na ciasto, odstawić do
ostudzenia.
Wszystko, co dyniowe, musi być smaczne!
OdpowiedzUsuńpięknie wyszła:)
OdpowiedzUsuńWspaniała, uwielbiam dynię :)
OdpowiedzUsuń