sobota, 17 listopada 2012

Tarta z dynią




 
  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, masło, jajko, łyżeczkę soli, ½ łyżeczki cukru, skórkę wrzucić do malaksera i zmiksować. Następnie zlepić w kulę, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim wyłożoną papierem tortownicę formując boki wysokości około 3-4 cm. Przykryć papierem do pieczenia, wsypać fasolę, groch… i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, po około 20 minutach zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut na złoty kolor.

  • 1,2 kilograma dyni
  • 6 żółtek,
  • 4-5 łyżek cukru pudru,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 100 ml rumu,
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dynię (użyłam muscat de provence) pokroić na kawałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Dynię piekę ze skórką, z upieczonej łatwiej się ją zdejmuje. Upieczoną zmiksować, przełożyć do garnka, dodać wszystkie przyprawy zagotować, chwilę gotować, aby przecier nabrał smaku, przetrzeć przez sito. Dodać rum i gotować. Powinniśmy otrzymać 500 ml przecieru.
Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek dodać mąkę, wymieszać. Cały czas mieszając powoli dolewać gorącą dynię. Następnie przelać wszystko do garnka i cały czas mieszając zagotować. W razie potrzeby masę dosłodzić. Tartę można zrobić na słodko jak również troszkę bardziej wytrawną. Wylać na ciasto, odstawić do ostudzenia.



3 komentarze: