Macedonia
to niewielkie państwo leżący na Półwyspie Bałkańskim powstałe z rozpadu
Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.
Jego
powierzchnia około 26 tys. kilometrów kwadratowych i 2 miliony obywateli
odpowiada dokładnie naszemu województwu Lubelskiemu.
Będąc
częścią Jugosławii Macedonia pozostawała głównym producentem wina w tym kraju (
2/3 produkcji).
Obecnie
winiarstwo jest drugą podstawową gałęzią gospodarki Macedonii (po produkcji tytoniu).
Powierzchnia
winnic to prawie 25 000 hektarów, produkcja winogron 309 tysięcy ton,
produkcja wina to 110 milionów litrów, w zdecydowanej większości przeznaczona
jest na eksport ( 88 %) - dane z 2011 roku.
Macedonia
posiada dobre warunki do hodowli winogron. 260 słonecznych dni w roku, dobre
gleby, klimat będący mieszanką śródziemnomorskiego i kontynentalnego (gorące
dni i chłodne noce zapewniają zrównoważone dojrzewanie winogronom). Spośród
odmian winogron w Macedonii znajdujemy przede wszystkim szczepy autochtoniczne
typowe dla Bałkanów oraz szczepy międzynarodowe.
Odmiany
czerwone to Vranec ( najpopularniejszy szczep Macedonii ), Kratosija, Cabernet
Sauvignon oraz Merlot.
Odmiany
białe : Smederevka, Riesling, Chardonnay, R’kaciteli, Sauvignon Blanc,
Temjanika oraz Źilavka.
Dumą
Macedonii jest Vranec.
Słowo
vranec oznacza, mocny, czarny lub silny koń (czarny ogier ) Wina tej odmiany
wiążą się z siłą, potencjałem i sukcesem. Vranec znaczy też czarny dlatego na czerwone wina w
Macedonii mówi się czarne.
Vranec
jest starożytną odmianą bałkańską . Uznawany jest za lokalną specjalność. Grona
Vraneca są duże i mają głęboką barwę . Odmiana jest bardzo plenna . Zbiory
zaczynają się w połowie sierpnia i trwają w chłodniejszych regionach do
października. Dla mnie Vranec był
absolutnym odkryciem. Wina te były pełne charakteru posiadały bogaty jagodowo
leśny owoc, świetną kwasowość i dość dobrze ułożone taniny.
Wina
te dobrze się starzeją . Jak pokazała degustacja mogą być lekkie o niskiej
zawartości alkoholu po wina masywne z alkoholem dochodzącym do 15 %. Mam nadzieję że znajdą importerów i na stałe zagoszczą na naszych stołach.
Dzięki
Magazynowi Wino mieliśmy możliwość degustacji kilkudziesięciu win od 7
producentów oraz możliwość bezpośrednich z nimi rozmów.
Na
wstępie należy zaznaczyć, że są to wina ( przynajmniej powinny być, ponieważ
zdecydowana większość dopiero poszukuje polskich dystrybutorów) w przedziale
cenowym 20 -30 zł.
Na
wyróżnienie zasługują:
Popov
Winery – Vranec Reserve 2006
Bardzo
przyjemny nos, wyczuwalne jagody, świeże , taniny ładnie ułożone.
Skovin
Winert- Vranec 2010,
Zrównoważone,
wyraziste, usta ładny owocowy, dobra kwasowość, kolor bardzo ciemny .
Popov Winery – Vranec Cabernet
Reserve 2006 ( 30 % Vranec i 70%
Cabernet).
Taniny
zrównoważone, dojrzałe , lekko wyczuwalne garbniki, wysoka kwasowość, w nosie
czuć beczkę.
Tikves Winery- Vranec Special
Selection 2010. 14
% , 90 punktów Parker.
Bardzo
skoncentrowane. Nos subtelny. W ustach
smak dojrzałych owoców, czarnych wiśni.
Dalvina
Winery – Tiver Vranec 2008, 14 %
W
ustach leśne aromaty, wyrazista kwasowość, ładnie zrównoważone.
Stobi
Winery- Vranec Veritas 2011
W
ustach leśne owoce, duża koncentracja, w
nosie beczka i wanilia, wysoka kwasowość
i dużo cukru.
Dalvina Winery- Synthesis Cuvee
Barrique 2011,
Wyraziste
taniny , leśne owoce, duża koncentracja, ładna beczka,
Skovin Winery – Markov Manastir 2009,
Ostatnie
wino z tej 35 letniej winnicy . Z powodu zbyt rzadkiego nasadzenia krzewów
zostanie zlikwidowana. Dojrzewało w dużych beczkach ,dobre taniny, wyczuwalne nuty orzechowe, Wino w starym
stylu.
Titves
Winery – Barovo red 2010.
Dobrze
zrównoważone, w ustach duża koncentracja, pieprzna końcówka, świetnie dojrzałe
taniny.
Vranec doskonałe wino, można wypić sporo a nie boli głowa jak powinach mocnosiarkowanych. Kupuję zawsze kilka butelek bo warte swojej ceny za kolor,delikatny smak iodpowiednią naturalną kwasowość!
OdpowiedzUsuń