piątek, 14 grudnia 2012

Chablis - wino na Boże Narodzenie




Chablis to słowo, które elektryzuje wielu miłośników dobrego chardonnay i ludzi szukających dobrego stylu w winie. Chablis to wino o niezapomnianej przyjemności, która charakteryzuje się zielono-żółtym blaskiem, eleganckim, dystyngowanym bukietem i doskonałą współzależnością struktury z kwasowością wina. W idealnym świecie proporcje te powinny odzwierciedlać klasy jakości Chablis: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru, Chablis Grand Cru.

Petit Chablis najlepiej powinno się pić po 15-18 miesięcy od zabutelkowania.
Chablis najlepszy czas dla tego wina to po 2/4 latach.
Chablis Premiers Crus po 4/8 latach a
Chablis Grands Crus i Cuvees vueilles vignes od 6 do 12 lat.
Wina te doskonale oddają charakter miejsca z którego pochodzą, a także styl ludzi, którzy je tworzą. Dla mnie idealne wino do bożonarodzeniowych potraw.

Chablis od Domaine Billaud-Simon to kwintesencja Chablis.
Domaine Billaud-Simon to bardzo mały producent (20 ha winnic), którego siedziba mieści się w samym sercu miasta Chablis. Historia tej rodziny rozpoczyna się w 1815 roku, kiedy Louis Noël Billaud powrócił z Napoleońskiej kampanii i założył pierwszą winnice na Mont de Milieu, która obecnie jest nazywana Le Mont Mieux i daje najlepsze wina. Nazwa Billaud-Simon jak to w życiu bywa powstała w wyniku połączenia dwóch rodzin: Jean Billaird z Renée Simon. Dzisiaj rodzinny interes jest zarządzany przez Bernard Billaud-Simon, który wypuszcza na rynek wina, które są doceniane na całym świecie. A co najważniejsze, pijąc te wina mamy uczucie wspólnoty charakteru i tego samego dobrego stylu łączącego wszystkie wina Domaine Billaird-Simon.

Petit Chablis 2011
Doskonałe lekkie wino o ujmującym aromacie: cytrusów, jabłek i nieco sosnowych i mineralnych nut. Na podniebieniu świeże, pełne ekspresji ziemi z której pochodzi. Wino doskonałe na aperitif, doskonałe do bożonarodzeniowej szynki czy karpia w galarecie http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/12/karp-wgalarecie.html.

Chablis Cuvée Tête d’OR 2010
Szczodre chardonnay o ujmujących aromatach dojrzałych gruszek, ciepłych bułeczek z odrobiną lukrecji i anyżu w tle. Na podniebieniu soczyste, krągłe z doskonale zaznaczoną mineralnością. Wino doskonałe do ostryg, do jajecznicy ze szparagami, cielęciny z warzywami na wiosnę i do makaronu z grzybami, truskawek z listkami mięty czy do pierogów z jarmużem http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/pierogi-z jarmuzem.html.

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2009
Ujmujące zielono-żółtym kolorem wino o wyrafinowanym aromacie dojrzałych białych owoców i kwiatów. Na podniebieniu harmonijne, bogate z dobrze wyczuwalną tłustością dojrzewającego w beczce chardonnay. Wino doskonałe do świeżej gęsiej wątróbki z brzoskwiniami, homara z pietruszką i dużą ilością masła, idealne do perliczki z grzybami, a także do http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/12/smazoneuszkazgrzybami.html.

Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2008
Wielkoduszne białe wino o potężnym aromacie owoców i białych kwiatów. Na podniebieniu bogate, zrównoważone z idealnie miękkim soczystym zakończeniem. Wino, które doskonale będzie podkreślać smak sałatek z orzechami, gęsiej wątróbki, szczupaka w sosie szczawiowym, a także gęsi http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/ges-pieczona.html.

Chablis Premier Cru Mont de Milieu. Vielle Vigne 2010
Eleganckie białe wino o urzekających aromatach: mango, liczi, róży z doskonałymi mineralnymi akcentami. Na podniebieniu obfite, szczodrze dzielące się swym bogactwem, z maślanym
długim zakończeniem. Takie wino będzie idealnie współtworzyć całość z Sautee d'escalope foie gras na łyżeczce miodu, z perliczką, z dojrzałymi serami i smażonym karpiem

Chablis Grand Cru Les Blanchots Vieille Vigne 2007
Prześlicznej urody chardonnay o ujmujących aromatach słodkich tostów z orzechami laskowymi z nutami cytrusów w tle. Na podniebieniu pełne, obfite, bogactwo tego wina nie męczy, lecz
wprawia w doskonały nastrój do zjedzenia smażonego szczupaka, foie gras, przepiórki czy dojrzałych serów czy piernika http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/12/piernik-dojrzewajacy-ostatni-dzwonek.html.

Chablis Grand Cru Vaudésir 2004
Krągłe, bogate, wielkie wino, które chciałoby się bić na każde Boże Narodzenie. Na nosie ujmujące eleganckimi czystymi aromatami jabłek, cytrusów i orzechów laskowych. Na podniebieniu soczyste, zrównoważone, ujmuje swą szczodrością i bogactwem a zarazem
prostotą smaków. Wino, które z przyjemnością każdy miłośnik dobrego Chablis napiłby się do krewetek, do kurczaka w śmietankowym sosie, foie gras, dojrzałych serów czy pieczonych fig i

Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

2 komentarze:

  1. Chablis do jajecznicy ze szparagami? chyba bym się trochę bał... Z reguły do potraw bożonarodzeniowych dobieram rieslinga. Szkoda, że już po świętach, bo chablis wydaje się ciekawym wyborem. Plus, recenzja narobiła mi smaku na odrobinę dobrego wina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, dziękuję za komentarz. Jak najbardziej Chablis do jajecznicy ze szparagami. To jest tak, że my często zestawiamy szparagi z rieslingiem, bo bliżej nam do rieslinga niż do Chablis. Jednak jajecznica ze szparagami doskonale sprawdzi się z rześkim, świeżym białym winem. W Burgundii na stołach bożonarodzeniowych króluje chardonnay i pinot noir. W Burgundii do foie gras najlepszym winem nie jest Sauternes tylko Chablis. Tak to jest. Miło mi, że moje opowiadania inspirują do sięgnięcia po butelkę dobrego wina:) Serdecznie pozdrawiam, Bernadeta

    OdpowiedzUsuń