Chablis
to słowo, które elektryzuje wielu miłośników dobrego chardonnay i ludzi
szukających dobrego stylu w winie. Chablis to wino o niezapomnianej
przyjemności, która charakteryzuje się
zielono-żółtym blaskiem, eleganckim, dystyngowanym bukietem i doskonałą współzależnością struktury z
kwasowością wina. W idealnym świecie proporcje te powinny odzwierciedlać klasy jakości
Chablis: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru, Chablis Grand Cru.
Petit
Chablis najlepiej powinno się pić po 15-18 miesięcy od zabutelkowania.
Chablis
najlepszy czas dla tego wina to po 2/4 latach.
Chablis Premiers Crus po 4/8
latach a
Chablis Grands Crus i Cuvees
vueilles vignes od 6 do 12 lat.
Wina
te doskonale oddają charakter miejsca z którego pochodzą, a także styl ludzi,
którzy je tworzą. Dla mnie idealne wino do bożonarodzeniowych potraw.
Chablis od Domaine
Billaud-Simon to kwintesencja Chablis.
Domaine
Billaud-Simon to bardzo mały producent (20 ha winnic), którego siedziba mieści
się w samym sercu miasta Chablis. Historia tej rodziny rozpoczyna się w 1815
roku, kiedy Louis Noël Billaud powrócił z Napoleońskiej kampanii i założył pierwszą
winnice na Mont de Milieu, która obecnie jest nazywana Le Mont Mieux i daje
najlepsze wina. Nazwa Billaud-Simon jak to w życiu bywa powstała w wyniku
połączenia dwóch rodzin: Jean Billaird z Renée Simon. Dzisiaj rodzinny interes
jest zarządzany przez Bernard Billaud-Simon, który wypuszcza na rynek wina,
które są doceniane na całym świecie. A co najważniejsze, pijąc te wina mamy
uczucie wspólnoty charakteru
i tego samego dobrego stylu łączącego wszystkie wina Domaine Billaird-Simon.
Petit
Chablis 2011
Doskonałe
lekkie wino o ujmującym aromacie: cytrusów, jabłek i nieco sosnowych i mineralnych
nut. Na podniebieniu świeże, pełne ekspresji ziemi z której pochodzi. Wino doskonałe
na aperitif, doskonałe do bożonarodzeniowej szynki czy karpia w galarecie http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/12/karp-wgalarecie.html.
Chablis
Cuvée Tête d’OR 2010
Szczodre
chardonnay o ujmujących aromatach dojrzałych gruszek, ciepłych bułeczek z
odrobiną lukrecji i anyżu w tle. Na podniebieniu soczyste, krągłe z doskonale
zaznaczoną mineralnością. Wino doskonałe do ostryg, do jajecznicy ze
szparagami, cielęciny z warzywami na wiosnę i do makaronu z grzybami, truskawek
z listkami mięty czy do pierogów z jarmużem http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/pierogi-z
jarmuzem.html.
Chablis
Premier Cru Montée de Tonnerre 2009
Ujmujące
zielono-żółtym kolorem wino o wyrafinowanym aromacie dojrzałych białych owoców i
kwiatów. Na podniebieniu harmonijne, bogate z dobrze wyczuwalną tłustością
dojrzewającego w beczce chardonnay. Wino doskonałe do świeżej gęsiej wątróbki z
brzoskwiniami, homara z pietruszką i dużą ilością masła, idealne do perliczki z
grzybami, a także do http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/12/smazoneuszkazgrzybami.html.
Chablis
Premier Cru Mont de Milieu 2008
Wielkoduszne
białe wino o potężnym aromacie owoców i białych kwiatów. Na podniebieniu bogate,
zrównoważone z idealnie miękkim soczystym zakończeniem. Wino, które doskonale będzie
podkreślać smak sałatek z orzechami, gęsiej wątróbki, szczupaka w sosie
szczawiowym, a także gęsi http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/ges-pieczona.html.
Chablis
Premier Cru Mont de Milieu. Vielle Vigne 2010
Eleganckie
białe wino o urzekających aromatach: mango, liczi, róży z doskonałymi
mineralnymi akcentami. Na podniebieniu obfite, szczodrze dzielące się swym
bogactwem, z maślanym
długim
zakończeniem. Takie wino będzie idealnie współtworzyć całość z Sautee
d'escalope foie gras na łyżeczce miodu, z perliczką, z dojrzałymi serami i
smażonym karpiem
Chablis Grand Cru Les Blanchots
Vieille Vigne 2007
Prześlicznej
urody chardonnay o ujmujących aromatach słodkich tostów z orzechami laskowymi z
nutami cytrusów w tle. Na podniebieniu pełne, obfite, bogactwo tego wina nie męczy,
lecz
wprawia
w doskonały nastrój do zjedzenia smażonego szczupaka, foie gras, przepiórki czy
dojrzałych serów czy piernika http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/12/piernik-dojrzewajacy-ostatni-dzwonek.html.
Chablis
Grand Cru Vaudésir 2004
Krągłe,
bogate, wielkie wino, które chciałoby się bić na każde Boże Narodzenie. Na nosie
ujmujące eleganckimi czystymi aromatami jabłek, cytrusów i orzechów laskowych.
Na podniebieniu soczyste, zrównoważone, ujmuje swą szczodrością i bogactwem a
zarazem
prostotą
smaków. Wino, które z przyjemnością każdy miłośnik dobrego Chablis napiłby się
do krewetek, do kurczaka w śmietankowym sosie, foie gras, dojrzałych serów czy
pieczonych fig i
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
Chablis do jajecznicy ze szparagami? chyba bym się trochę bał... Z reguły do potraw bożonarodzeniowych dobieram rieslinga. Szkoda, że już po świętach, bo chablis wydaje się ciekawym wyborem. Plus, recenzja narobiła mi smaku na odrobinę dobrego wina :)
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuję za komentarz. Jak najbardziej Chablis do jajecznicy ze szparagami. To jest tak, że my często zestawiamy szparagi z rieslingiem, bo bliżej nam do rieslinga niż do Chablis. Jednak jajecznica ze szparagami doskonale sprawdzi się z rześkim, świeżym białym winem. W Burgundii na stołach bożonarodzeniowych króluje chardonnay i pinot noir. W Burgundii do foie gras najlepszym winem nie jest Sauternes tylko Chablis. Tak to jest. Miło mi, że moje opowiadania inspirują do sięgnięcia po butelkę dobrego wina:) Serdecznie pozdrawiam, Bernadeta
OdpowiedzUsuń