Jacques
Gajówka syn polskich emigrantów, którzy w 1933 roku przyjechali do Francji,
obecnie w Beaujolais wytwarza wina.
Znakiem
rozpoznawczym Gajówki jest wieloznaczna etykieta, która przedstawia: orła
białego w koronie z kielichem winogron.
Jak
to się przyjęło mówić: „ Gdzie serce Twoje tam dom Twój” – tutaj nie ma
wątpliwości, gdzie jest serce Jacquesa. Swoją miłość do wina i tęsknotę za
Polską przekazuje Jean-François Pegaz.
Jean-François
Pegaz to młody winiarz z rodziny Jacquesa ze strony żony Chantal Pegaz. Znakiem
rozpoznawczym młodego winiarza jest uskrzydlony koń, nomem omen jak Jego
nazwisko – PEGAZ.
Młody
człowiek kilka lat spędził w winnicach w Chile, Australii i Nowej Zelandii, aby
jako dojrzały mężczyzna, ojciec dwóch córeczek wraz z żoną zająć się uprawą winorośli
przy boku wuja, z kraju gdzie kawę pije się z dużą ilością mleka.
Winnica
Jacquesa Gajówki nosi nazwę Domaine Baron de l’Écluse znajduje się w Odenas w
apelacji Côte de Brouilly, zajmuje powierzchnię 5,5 ha na których uprawia się
wyłącznie szczep winorośli: gamay. Winnice są usytuowane na wschodnich i
południowych stokach wzgórza Brouilly i są to jedne z lepszych parceli w tej
apelacji. Temperatury są tutaj o kilka stopni wyższe w porównaniu do pozostałych
siedlisk apelacji. Wzgórze stanowi naturalną barierę dla ostrych wiatrów
wiejących w tym regionie.
Takie warunki mają istotny wpływ na wyższą jakość
win, która jest doceniana w wielu konkursach. Wina Domaine Baron de L’Écluse,
według samego właściciela powinny być pite po 3 - 4 latach od zabutelkowania.
Wtedy będzie można poczuć i docenić jakość Cru Côte de Brouilly.
Podczas wizyty
w winnicy, miałam okazję próbować pierwszego zabutelkowanego rocznika przez
Jacquesa – rocznika 1996. Wino
zrobione w 100% ze szczepu gamay, pokazało swój potencjał i klasę. 16 lat
spędzonych w butelce nie przytłumiło owocowości i soczystości wina. Kolor nadal
intensywny czerwony z błyszczącymi refleksami. Materiał wina mocny, czuć że
sprzyjają mu lata. Wino, które emanowało swoją potęgą i dojrzałością. Jakość,
którą pokazało wino Gajówki z Beaujolais nie powstydziłby się niejeden długowieczny burgund.
Wina
Jacquesa doskonale sprawdzają się w zestawieniu z potrawami.
Młode
roczniki obfitujące w rześkie aromaty truskawek, malin z wyważoną kwasowością
doskonale sprawdzają się w zestawieniu z coq-au-vin (kurą w winie). Starsze
roczniki w których ujawniają się aromaty suszonych owoców, ziół z miękkimi
taninami doskonale współgrają z boeuf bourguignon (wołowina charolais, podawana
z sosem na burgundzie i z kluseczkami) czy z côte d'agneau (niezwykle delikatna
jagnięcina, grillowana i podpieczona, różowa w środku).
Dla
Tych, którzy mają ochotę odwiedzić Jacquesa Gajówkę, podaję kontakt baron.delecluse@orange.fr
- można pisać po polsku.
Jacques
wraz z żoną Chantal prowadzą pensjonat, w którym można się zatrzymać w czasie
podróży. Miłośnicy Dionizosowego napoju znajdą tutaj, też dodatkowe atrakcje.
Jacques wraz z żoną wybudowali amfiteatr, gdzie odbywają się przedstawienia,
koncerty i recitale. Kto tutaj zawita, będzie
chciał wracać nie jeden raz. Ja Jacquesa Gajówkę odwiedziłam z grupą
przyjaciół. Serdecznie polecam.
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz