- dynia – użyłam piżmową,
- goździki,
- cynamon,
proporcje
zalewy:
- 1 kilogram cukru,
- płaska łyżeczka soli,
- 0,6 litra octu 10%,
- 1,5 litra wody
Dynię,
umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Pokroić w
kostkę. Do wyparzonych słoików włożyć goździki (3-5 na słoik), kawałek
rozkruszonej kory cynamonu oraz dynię.
Zagotować
wodę z cukrem. Gdy będzie się gotowała dolać ocet i jeszcze raz zagotować.
Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 20-25 minut.
Słoje
studzić odwrócone do góry dnem.
Uwielbiam dynię w occie.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobimy na pewno:).Pozdrawiamy serdecznie.
OdpowiedzUsuń