Karp smażony, przez jednych wielbiony, przez innych... troszkę mniej ;)
W wielu domach obowiązkowo musi pojawić się na wigilijnym stole.
Dokładnie umyte filety z karpia ze skórą (można kupić gotowe filety albo kupić całą rybę i ją wyfiletować) pokroić na porcje. Oprószyć solą i mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ja smażyłam na oleju) na złoty kolor z obu stron. Należy zwrócić uwagę aby mięso nie było w środku surowe – tak około 5 minut z każdej strony. Następnie przełożyć rybę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
W wielu domach obowiązkowo musi pojawić się na wigilijnym stole.
Dokładnie umyte filety z karpia ze skórą (można kupić gotowe filety albo kupić całą rybę i ją wyfiletować) pokroić na porcje. Oprószyć solą i mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ja smażyłam na oleju) na złoty kolor z obu stron. Należy zwrócić uwagę aby mięso nie było w środku surowe – tak około 5 minut z każdej strony. Następnie przełożyć rybę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
polecam
inne dania z rybą w roli głównej:
oraz
dania wigilijne
Lubię tę rybke, ale przygotowuje ja trochę inaczej, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa bez piekarnika "nie działa"?
OdpowiedzUsuńMożna, można... oczywiście może "dojść" na patelni. Piekarnik jest świetnym rozwiązaniem podczas kolacji Wigilijnej, gdy karpia smażymy przed kolacją a wstawiamy do piekarnika chwilę przed podaniem.
UsuńJak smażyć to tylko na oleju i to najlepiej na rzepakowym - jest bogaty w omega-3 i nie przypala się tak szybko.
OdpowiedzUsuńto prawda :)
UsuńMam odmienne zdanie, karp najsmaczniejszy jest smażony na oleju ale z dodatkiem masła, oczyweiście naturalnego.Masło dodane do oleju nie przypala się, a daje smaczek rybce.
OdpowiedzUsuńu mnie w domu na Wigilię nie jada się masła, to po prostu taka tradycja
Usuń