sobota, 22 grudnia 2012

Keks



Najlepszy keks. Przepis z książki Kuchnia Polska pod redakcją Stanisława Bergera. Każdemu polecam tę książkę.

Bakalie – to już zależy od naszej pomysłowości i smaku co dodamy. Ja lubię dużo orzechów i migdałów. Oprócz nich biorę figi, morele, rodzynki, daktyle, oczywiście skórka pomarańczowa. Można dodawać różne owoce kandyzowane… generalnie co kto lubi.
Bakalie należy pokroić – oczywiście najpierw sparzyć i osuszyć, migdały obrać z łupinek. Pokrojone bakalie przesypujemy mąką.
Masło ucieramy na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze utarte. Następnie dodajemy kolejno jajka i cukier puder, wanilię.
Następnie dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę wyłożyć na bakalie i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny.



  • 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 5 jajek,
  • 200 g cukru pudru,
  • wanilia,
  • proszek do pieczenia,
  • 400-500 g bakalii


  • na Wigilię polecam również:

    oraz dania wigilijne

    6 komentarzy:

    1. Jedno z moich ulubionych ciast :) uwielbiam ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Moja Mama robiła z tej książki:) Keksik był identyczny i pyszny:))

      OdpowiedzUsuń
    3. mm :]
      aż smakowici się zrobiło.

      OdpowiedzUsuń
    4. Też mam tę książkę, z jej przepisu upiekłam moje pierwsze drożdżowe ciasto. I udało się. Ile trzeba dodać proszku do ciasta? W książce też nie podano - mam ją przed sobą. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Agata.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. proszku do pieczenia dodaję według przepisu na opakowaniu - obliczam ile muszę wziąć do odpowiedniej ilości mąki. Używam proszku do pieczenia firmy Dr.Oetker - dwie płaskie łyżeczki. Serdecznie pozdrawiam Joanna

        Usuń