Najlepszy
keks. Przepis z książki Kuchnia Polska pod redakcją Stanisława Bergera. Każdemu polecam tę książkę.
Bakalie
– to już zależy od naszej pomysłowości i smaku co dodamy. Ja lubię dużo orzechów
i migdałów. Oprócz nich biorę figi, morele, rodzynki, daktyle, oczywiście skórka
pomarańczowa. Można dodawać różne owoce kandyzowane… generalnie co kto lubi.
Bakalie
należy pokroić – oczywiście najpierw sparzyć i osuszyć, migdały obrać z
łupinek. Pokrojone bakalie przesypujemy mąką.
Masło
ucieramy na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze
utarte. Następnie dodajemy kolejno jajka i cukier puder, wanilię.
Następnie
dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę
wyłożyć na bakalie i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papierem
do pieczenia.
Piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny.
na
Wigilię polecam również:
oraz
dania wigilijne
Jedno z moich ulubionych ciast :) uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńMoja Mama robiła z tej książki:) Keksik był identyczny i pyszny:))
OdpowiedzUsuńmm :]
OdpowiedzUsuńaż smakowici się zrobiło.
piękny!!!
OdpowiedzUsuńTeż mam tę książkę, z jej przepisu upiekłam moje pierwsze drożdżowe ciasto. I udało się. Ile trzeba dodać proszku do ciasta? W książce też nie podano - mam ją przed sobą. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Agata.
OdpowiedzUsuńproszku do pieczenia dodaję według przepisu na opakowaniu - obliczam ile muszę wziąć do odpowiedniej ilości mąki. Używam proszku do pieczenia firmy Dr.Oetker - dwie płaskie łyżeczki. Serdecznie pozdrawiam Joanna
Usuń