niedziela, 16 grudnia 2012

Kompot z suszu – z suszonych owoców



Kompot z suszonych owoców, na wigilijnym stole musi się pojawić. Niektórzy go nie lubią (aż trudno uwierzyć) , inni kochają. 

  • 150 g śliwek wędzonych,
  • 150 g gruszek suszonych – nie kandyzowanych,
  • 150 g jabłek suszonych – nie kandyzowanych,
  • 150 g rodzynek,
  • 150 g moreli suszonych,
  • 1 cytryna,
  • cukier
Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma przykryć owoce ale nie wlewajmy jej zbyt dużo, lepiej później dolać przegotowanej wody niż mieć „cienki” kompocik). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Gdy kompot jest letni posłodzić według uznania. Można do gotowania dodać ze 2-3 goździki, cynamon… Słodzić można również miodem.
Podawać w temperaturze pokojowej.  



polecam również:
oraz dania wigilijne

2 komentarze:

  1. Mój klasyczny kompot wigilijny. Przyznam, że nie piję nigdy, bo zapach suszonych śliwek mnie zniechęca.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię. I żeby było dużo owoców w szklance:)

    OdpowiedzUsuń